10 центъра за модерно лечение на инсулти ще бъдат създадени у нас

Янка Петкова 14 ноември 2023 в 15:19 913 0

доц. Росен Калпачки

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

доц. Росен Калпачки, началник на неврологичната клиника в УМБАЛ "Св. Анна"

Десет центъра за модерно лечение на инсулти ще бъда създадени у нас, това предвижда Националният план за лечение на инсулта, който е в процес на експертно обсъждане.

Министерството на здравеопазването се подготвя за създаването на центровете в София и други градове на страната. Те ще предлагат не само съвременно лечение, но и методична помощ на други звена.

Това съобщи доц. д-р Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулта (БДИ) на пресконференция в БТА.

По думите му още през следващата година тези центрове могат да заработят, а на областните болници ще бъде осигурено допълнително финансиране за оборудване и квалификация на специалистите.

В много случаи оцеляването след инсулт е за сметка на тежка или по-лека инвалидизация, пътят на възстановяване е дълъг. Този процес ни мотивира да помислим какво можем да променим за подобряване на лечението. Ние създадохме един работещ център за лечение на инсулти и когато видяхме, че такава верига може да бъде обхваната, решихме да мултиплицираме опита си. Инсултът е интердисциплинарен обществен проблем, каза доц. Росен Калпачки.

Доц. Калпачки: 97% от пациентите с инсулт у нас не получават модерно лечение

Над 40 000 са регистрираните случаи на инсулт годишно у нас, съобщи д-р Филип Алексиев, зам.-председател на БДИ. Той уточни, че при създаването на центровете ще се търси колаборация с кардиолози, ендокринолози, рехабилитатори, логопеди и с пациентската организация.

След конгреса адресирахме проблемите до различните институции. До момента у нас не съществува план за борба с инсулта. Този документ вече е утвърден в Европа и ние като държава член на ЕС сме се обвързали да приложим подобен план. Той дава рамка, която казва какво трябва да се направи до 2030 г., за да можем да постигнем по-добра първична профилактика и диагностика, до място, където можете да стигнете максимално бързо до правилното лечение, рехабилитация, реинтеграция на пациентите с инсулт, каза специалистът.

Доц. Росен Калпачки: Българинът не пие хапчета за нещо, което не го боли

Върху създаването на национален регистър на инсултите акцентира неврологът д-р Добринка Калпачка, според която такъв регистър ще създаде възможност за проследяване на пациентите след изписване от болницата и информиране за качеството им на живот и здравните услуги, които ползват. Ще може да се събират данни за реинтеграцията им в обществото.

Д-р Теодора Манолова от университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора подчерта значението на добрата информираност на работещите в Спешна помощ, които трябва да могат да разпознават симптомите на инсулта като свръхспешно състояние и максимално бързо да ги придвижват до лечебно заведение.

"Ковид пандемията промени много нещата, долната граница за първи инсулт вече е много ниска – 36-годишни млади хора сме лекували", подчерта тя.

Национална кампания информира за симптомите на инсулта

За да бъде уленен достъпът до социални и здравни грижи, за хората преживели инсулт и техните близки ще бъде създаден пациентски ъгъл във всяка от неврологичните клиники в страната, които наброяват 131.

В целия свят има тенденция да се анализират данни за качеството на живот след инсулст затова регистърът е задължителен. Той ще позволи да се проследи ефектът от терапията на пациента, рехабилитацията, която му е приложена, състоянието му в определени етапи, каза Дорина Добрева, председател на Асоциацията по инсулт и афазия.

Тя съобщи, че днес в Банкя рехабилитатори запознават учениците със симптомите на инсулта, рисковите фактори, които могат да го предизвикат, с принципите на здравословния начин на живот.

Д-р Добринка Калпачка: Подкрепата на близките е ключова за пациента с инсулт

По думите на доц. Калпачки подобен опит вече има. Деца в началните класове са обучени да разпознават първите сиптоми на болестта. "Всяко дете ограмотява поне 6 възрастни", подчерта неврологът и припомни кои са първите сигнали за инсулт - внезапно изкривяване на лицето, промяна в говора и слабост в ръцете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки