Медицинските сестри поискаха 1500 лева стартова заплата и заплашиха с протест

OFFNews Последна промяна на 19 октомври 2017 в 15:09 16622 7

Медицинските сестри заплашиха с национален протест, ако не получат увеличение на заплатите и създаване на стандарт, в който са е ясно записано какъв е необходимият брой медицински сестри в страната. 

От Асоциацията на специалистите по здравни грижи изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и здравния министър Николай Петров с настояване исканите от тях промени да се предвидят в бюджета за следващата година. 

Медицинските сестри настояват за стартова заплата от 3 минимални заплати за страната или около 1500 лева и диференцирано заплащане на труда в зависимост от придобитата квалификация. 

Те искат още приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори, медицински и ренгенови лаборанти спрямо броя на пациентите в болниците, кабинетите, лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където специалистите полагат "висококвалифициран труд на ръба на оцеляването".

От Асоциацията настояват още за осигуряване на условия за участие в задължителните форми на продължаващо обучение и създаване на възможност за повишаване на обществения престиж на професиите и привличане на млади хора към тях. 

Средната възраст на медицинските сестри в момента е 53 години, а за последните 10 години около 10 000 медицински сестри и акушерки са напуснали страната. 

"За оптималното фунцкиониране на здравната система са необходими 35 000 специалисти – медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти. Повече от 80% от завършилите студенти в направление “Здравни грижи“ няма да упражняват професията си поради мизерно заплащане, неблагоприятни условия на труд, неуважение и прояви на насилие при изпълнение на служебния дълг, своеволия от страна на работодателите и липса на ясни критерии и стандарти за качествено изпълнение на здравните грижи, така необходими на българското общество", посочват в отвореното писмо от Асоциацията. 

"Повече така не може! Високата ни квалификация трябва да бъде уважавана и достойно оценена! Не можем повече да работим за мизерно заплащане! Не приемаме пренебрежителното отношение към нашите професии! Отказваме да спасяваме здравната система, работейки на 2 и дори на 3 места! Ние сме пълноправни членове на медицинския екип и съзнаваме своята отговорност! Не ни поставяйте пред дилемата да работим в България или да напуснем професията, която обичаме“, заявиха медицинските сестри.

"Сега, когато се решава бюджетът на Република България, ние заявяваме своите основни искания, за да ни има, за да се усъвършенстваме и българските граждани гарантирано да получават безопасни и качествени здравни услуги. Не искаме да застрашаваме националната сигурност, поради невъзможността да упражняваме професиите си", допълват те.

"Ние ви уведомяваме за решението си да отстояваме правата си, за да останем в България. Ако и сега не се предвидят достатъчно финансови средства за дейностите по здравни грижи, ние ще организираме национален протест. Последната ни реакция ще е национална стачка, която ще парализира системата на здравеопазване. Очакваме Вашите мъдри и национално отговорни решения!", посочват още в писмото те. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3447

7

MeduimShark

06.11 2017 в 01:40

Ами лек намек де. Щото може да има и грешно бити инжекции.

7800

6

limlim

05.11 2017 в 20:35

"Високата ни квалификация трябва да бъде уважавана и достойно оценена! "
Може и да има 10-20% такива, и то след много години стаж, но начинаещи патки??? Лично познавам преподаването им и няма да говоря... Най весело ще е сега новозавършилите медицина да поискат 3-4 хил. След това старите кучета по клиниките - 10000. Шефовете 20000. Мечтиии...

8329

1

Шопа

19.10 2017 в 15:53

Ама управляващите тия неща не ги интересуват,
стачки в правителствена болница няма (що ли ?!).
И не обслужен там управник няма.

Когато почнат от там да ги връщат, тогава може и да се променят нещата.
 
X