Масово слагат вода и свинска мас в маслото

Ивайло Анев Последна промяна на 29 септември 2014 в 20:46 16573 17

Производители масово влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики.

Това установи изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки масло: полско масло “Mlekovita”, Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес “Хранинвест”, Филипополис, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло “Хранинвест” (с намалено съдържание на мазнини), Alpenbutter “Meggle”, Домлян, LACRIMA, Родопея, MILTEX и Верея (виж резултатите за всеки продукт в таблицата най-долу).

Продуктите са тествани за наличие на немлечни мазнини, съдържание на вода, мазнини и сух безмаслен остатък (СБО). Изследванията са проведени в две независими лаборатории според изискванията и методите за изпитване, посочени в Регламент 273/2008 на Европейската комисия и Codex standard.

При 4 от изследваните 15 проби е установено нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина. Заместителите най-често са твърди растителни масла, напр. палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика, посочват от асоциацията.

При някои проби процентът на немлечните мазнини достига 75. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50 процента. При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.

Друга лоша практика, която е установило изследването, е наличието на повече вода от обявеното. По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Водно съдържание над 25 процента означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагозадържащи вещества) в продуктите, което е недопустимо, посочват от асоциацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.10 2014 в 10:50

Открих гръцкото сирене фета на СОФРА в ЛИДЛ и не бих купила бг сирене,а маслото от1989 насам не ползвам ,защпото не е масло.Обичам българската кухня и храни,но вече нищо не е истинско. 6 Е за 1 кг истинско сирене ме устройва.Милото и родното вече отблъсква ,колкото и с горчивина да го казвам.

02.10 2014 в 10:30

"Хранинвест" и "Милтекс" са абсолютни ментета от самото си създаване,а опаковките им имитират маслото от времето на социализма...Те първи измислиха "масло смес", и то каква смес, леле мале - маргарин, палмов оливин :-D и вода. "Родопея" преди 10 години беше марка, оттогава развалиха донякъде качеството на стоките си, видно е че и маслото им е на границата на нормите, аха аха да я прекрачи. Остават "Лакрима" и "Верея", но техните цени толкова доближават немските и австрийски масла, че за купувача е все едно. Така че уважаеми сънародници, ако искате стоки със западно качество, трябва да платите цената. Тъжно, но факт.

01.10 2014 в 13:11

Да, Поли, наистина са виновни комунистите (на Путин му тежат по-сериозни престъпления). Мои роднини са имали мандра, национализирана и попиляна след 9-ти, един от собствениците - разстрелян, другите - навряни в миши дупки. Произвеждали са сирена, които днес не се произвеждат в България. Да не говорим, че вие въздигнахте тарикатщината в култ.

01.10 2014 в 10:31

Посочете марките-нарушители, защото иначе вредите на целия бранш, а има брандове, които спазват всички изисквания.

30.09 2014 в 23:29

Тия "производители" от с.Генерал Киселово/Хранинвест/трябва направо да им затворят мандрата и да ги забранят завинаги. Няма случай на изследване на техен продукт,което да не е показало,че пускат на пазара боклуци,опаковани в познатата ,любима опаковка.И неинформираните хорица купуват-най-много от техните!И всички контролни органи го знаят този факт,но нищо не се променя.А ако "активните"не бяха поръчали това изследване?....

30.09 2014 в 13:36

Време беше за едно потребителско изследване на маслата, аз се доверявах само на импортните продукти именно поради причините на изследването, и не ме е плашила толкова водата, колкото палмата или свинската мас. Досега слагах всички български производители под един знаменател а сега ще мога да си ги тествам и тях.

30.09 2014 в 12:50

Миналата година през лятото си купих за последно пакетче българско краве масло. Още щом започнах да го мажа на филията ми направи впечатление, че се появиха много капки (сигурно вода). Самата консистенция изглеждаше някак странно. А след като го опитах без особени колебания го изхвърлих цялото.
Тази година като бях в БГ дори и не си помислих да опитвам с българско масло. Купих си марка, която консумирам там където живея и вкусът си беше нормален. Ето така се губи доверието, но това нашите "тарикати" производители не искат или не могат да разберат.
И друго ми прави впечатление. В БГ една и съща марка кашкавал или сирене от един и същи производител всеки път има различен вкус, твърдост и масленост все едно си купил друг, различен продукт. Това е много неприятно. Точно си си помислил, че си намерил продукта, който харесваш и хоп...изненада.

30.09 2014 в 11:16

Наборче, това е дълга тема, но тук за да занесе селянина продукт в магазина трябва да отговаря на хиляди изисквания, свързани с много големи инвестиции, които после са невъзвръщаеми. А това че Ганя е "гявол", вече е народопсихология, трябва да се "смени чипа".