Масово слагат вода и свинска мас в маслото

Ивайло Анев 29 септември 2014 в 20:46 18425 17

Производители масово влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики.

Това установи изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки масло: полско масло “Mlekovita”, Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес “Хранинвест”, Филипополис, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло “Хранинвест” (с намалено съдържание на мазнини), Alpenbutter “Meggle”, Домлян, LACRIMA, Родопея, MILTEX и Верея (виж резултатите за всеки продукт в таблицата най-долу).

Продуктите са тествани за наличие на немлечни мазнини, съдържание на вода, мазнини и сух безмаслен остатък (СБО). Изследванията са проведени в две независими лаборатории според изискванията и методите за изпитване, посочени в Регламент 273/2008 на Европейската комисия и Codex standard.

При 4 от изследваните 15 проби е установено нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина. Заместителите най-често са твърди растителни масла, напр. палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика, посочват от асоциацията.

При някои проби процентът на немлечните мазнини достига 75. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50 процента. При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.

Друга лоша практика, която е установило изследването, е наличието на повече вода от обявеното. По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Водно съдържание над 25 процента означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагозадържащи вещества) в продуктите, което е недопустимо, посочват от асоциацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!