Личните лекари: Преди да предложим критерии за доказване на COVID-19, властите трябва да си свършат работата

OFFNews 13 октомври 2020 в 10:41 1540 0

"Критериите" за доказване на COVID-19 са част от комплекс от решения и дейности, за които трябва да вземат решение и да бъдат извършени от властите, казват в писмо до медиите от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Изявлението им във връзка с очакването от институциите личните лекари да предложат стъпките, по които пациентите трябва да бъдат изследвани за доказване на инфекция със SARS-CoV-2. 

Според тях властите трябва да изяснят:


Каква е преследваната цел: да бъдат проверени чрез тестуване всички пациенти с оплаквания, независимо от броя на оплакванията, или само тези с повишена вероятност да са инфектирани (хората, които биха имали повече от един симптом, например са с температура, кашлица, загуба на мирис или вкус и др.).„

Ограничения в броя на назначаваните тестове под формата на добре познатите лимити, както и включването им в сега съществуващите лимити е недопустимо.

Какви тестове ще бъдат използвани: единствено и само PCR и/или антигенните тестове, за които напоследък споменават, чиито резултати се получават в рамките на до 30 минути и са значително по-евтини. Комбинирани тестове (Грип А, Б и SARS-CoV-2) или само за коронавирус.

Кой ще заплаща тестовете: „държавата“ или хората.

Ако се покриват от държавата, считаме, че това трябва да става основно със средства извън планирания бюджет на НЗОК (може би с изключение на малка част), тъй като бюджетът на НЗОК е предвиден за диагностика, лечение, профилактика, диспансерно наблюдение и др. на заболяванията в ситуация, различна от сегашната, която е извънредна и трудно предвидима.

НЗОК може да бъде вторичен разпределител на тези средства, поради изградената и добре функционираща система за регистрация на заболяванията и дейностите, свързани с тях, както и отчитането им. Тук стои и въпросът с неосигурените български граждани.

Кой ще назначава тези изследвания и по какъв начин? Това трябва да могат всички лекари, с които е установил контакт съответният пациент и задължително трябва да става по електронен път, независимо дали контактът е по телефон или друг дистанционен начин или е присъствен.

Системата COVID.ID трябва да бъде преработена, оптимизирана и актуализирана, както и задължително, директно свързана с медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ.

Пациентите, подложени на тест, да бъдат изведени от работната среда (ако са в трудоспособна възраст и работят) чрез временна нетрудоспособност до излизане на резултата или ако са в друга възраст или не работят да бъдат поставени в изолация за това време.

Да се помисли върху идеята за създаване, ако се утежни обстановката, на пунктове за пробонабиране. Лекарските кабинети (на общопрактикуващите лекари, както и други специалисти) не трябва да бъдат място за извършване на тази дейност.

Да осигурят необходимите лични предпазни средства. За ОПЛ това са основно маски от по-висок клас KN95 / FFP2 или FFP3 поне по 2 на ден на човек (лекар и сътрудници), както и дезинфекционни материали.

Да се осигури възнаграждение за ОПЛ за работата с пациенти, за които има вероятност да са инфектирани, както и за тяхното наблюдение и лечение в периода на изолация.

В близките дни от Сдружението ще представят документ, който ще доразвие част от изложените идеи. Общопрактикуващите лекари обаче уточняват, че в огромната си част те са валидни и в настоящия момент. Посочването на един или повече критерии, както и кои да бъдат избрани, е част от посочените задължителни и очаквани от властта решения и действия и ще зависят от тях, завършват писмото си от НСОПЛБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови