Лекарският съюз за екшъна в Партийния дом: Подобни действия са абсурдни и недопустими!

Столичните лекари са готови за контрапротест

OFFNews 06 март 2020 в 11:44 6751 8

Подобни действия са абсурдни и недопустими, така БЛС определи случващото се в Партийния дом, където вчера се барикадираха протестиращи от Синдиката на българските медицински специалисти с лидер Мая Илиева.

"Съсловната организация категорично се разграничава от действията на хора с неустановена легитимност и неясна представителност, които за пореден път налагат абсурдни и грешни внушения, поставят напълно своеволни и постоянно ескалиращи искания. Подобно поведение, създаването на хаос, внасянето на допълнително напрежение в съсловието могат да доведат само и единствено до негативен резултат - и за пациентите, и за специалистите по здравни грижи и за лекарите", се казва в позицията на Лекарския съюз.

Според БЛС налагането на налагането на политически искания не става чрез окупация на Народното събрание и нарушаване на демократичния процес. От съсловната организация определиха случващото се като политически рекет.

Столична лекарска колегия

"Призоваваме премиера и правителството да не се поддават на шантаж и натиск от 5 медицински сестри с неясна принадлежност и легитимност, за налагане на реформи в здравеопазването, които нямат реална икономическа и структурна обоснованост, а само политически характер. В противен случай ние, българските лекари ще реагираме и ще направим контрапротест в защита на нашите авторитет, съсловие и система на здравеопазване", се казва в позиция на  Столична колегия на БЛС, изпратена до премиера, министъра на здравеопазването и парламентарната комисия по здравеопазване.

Лекарското съсловие е готово да се противопостави на прилагане на реформи, които са удобни на шепа хора, за които съсловието положи достатъчно усилия“, заявяват в писмото си столичните лекари.

Представлявайки голяма част от лечебните заведения в България, ББА заявява за пореден път своето категорично недоумение и несъгласие относно начина на провеждане на поредните протестни действия от група „представители“ на медицински сестри.
Чрез улични прояви, група хора с неустановена легитимност и неясна представителност се опитват да наложат внушения сред обществото, което е в абсолютен ущърб на цялата система, на пациенти, лекари, специалисти по здравни грижи.
Не смятаме, че начина за провеждане на преговорни процеси и постигане на удовлетворяващи за всички страни решения и е този, които се демонстрира чрез барикади в сградата на бившия Партиен дом и окупация на институциите.

Българска болнична асоциация

"Разрастващата се епидемиологична обстановка в страната изисква доверие от страна на пациентите, на което определено би се повлияло чрез подобни своеволни изяви", казват в позицията си до премиера и здравния министър от Българска болнична асоциация.

От организацията изразяват готовност за сътрудничество с институциите "с цел гарантиране на спокойствието на българските граждани, лекари и медицински работници за нормалното функциониране на здравната система".

"Вярваме, че правилните решения в сектора се вземат в резултат на открита комуникация и конструктивен диалог между институции и заинтересовани страни по утвърдени и законоустановени начини", завършват позицията си от ББА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6181

8

ББесния

06.03 2020 в 16:35

Срамувам се от вас колеги, жалки сте...

3111

7

Journey

06.03 2020 в 14:29

До 4

И как СДС от тогава да гласува закон за лустрация като почти всички бяха ченгета и комунисти?

3111

6

Journey

06.03 2020 в 14:27

Изказаха се оялите се лекари, с по 100к месечна заплата, от своите кабинети.

Оставиха сестри и акушерки в мизерни условия, преуморени от двойни смени, с мизерни заплати...и след това ги нападат всички, че били провокатори.

И това ми били съсловия!!! Лекарите да изоставят сестрите, само за да се харесат и подмазват на една мутра. Голяма подкрепа!!!

6774

5

ЛАФЪРДИЕВ

06.03 2020 в 14:16

Не подкрепяме.. Ама таквиз неясни, непредставителни, нелегитимни организацийки кат изкрънкат от Баце 50 милиона.. Ний одма и първи си земаме нащо.. А че до тях не достигало нищо.. Ний ква вина имаме? Само чакаме като хиени новите милиони Баце да им пусне.. Щото сме представилната организация на пиявиците в здравната система. И метода ни на лечение за нея е кръвоизсмукване. Да се храним от здравната каца.. И за напред..

3910

4

Georgi Gracata

06.03 2020 в 13:23

Затова сме в разкрачено положение,ако СДС от 1997 год. бе застанало зад исканията на народа за лустрация нямаше да изживяваме 30 год. грабежи.Шепа нагледци от БЛС искат да унищожат последните надежда за промяна.

13874

3

emanuilis

06.03 2020 в 13:06

Ако според първия коментирал 3 лв. за преглед от лекар е нормална цена, протестът има смисъл. За съжаление в случая има „задкулисен икономическо-политически клан", опитващ се всячески да „спаси кожата". Апропо, #МаяМа не е от действителните лидери на последния, тя е обикновено „чучело".

17439

2

мнение от IP

06.03 2020 в 12:59

Еми не прави чест на лекарския съюз да се държи като казионен синдикат. Срещу сестрите ли ще контрапротестират? Това е нелепо изявление.

6500

1

petio01

06.03 2020 в 12:28

Сит на гладен вяра не хваща. Не че всички лекари цъфтят и вържат. Семейните с по 2000 и нагоре записани пациенти, приключват месеца с по 10-тина хиляди - 1,5 лв - кпапитация за записан, около 1 и нагоре - за хронично болен, 12 на година - профилактика, 5 - ваксинация, 3 - на преглед . По специализираните болници също са добре, но в общинските и областните са с по 1000 лева плюс каквото изкарат на второ и трето място. Така е нагласена работата, сестри и лекари да делят един оглозган кокал. Вкарват пари в кацата и за определена пътека, а там има хора с черпаци и до сестрите почти нищо не стига. Решението е румънската система - касата финансира само държавни болници, частниците се оправят с парите от пациентите, лекар започва с 2400 лв, а сестра - 1600. Двете категории са държавни служители. От началната заплата нагоре се расте със стаж и специализации. Когато има увеличение - всички го вземат, а не както у нас - парите в кацата, а оттам - кой по-силен и с по-силно парламентарно лоби.