Рехабилитаторка от Пирогов протестира на перваза на Партийния дом, убедиха я да слезе (обновена)

OFFNews 06 март 2020 в 07:49 8236 2

Рехабилитаторката Бойка Анастасова от "Пирогов" изнесе протеста си на перваза на бившия Партиен дом, където заедно с група сестри е барикадирана от вчера. До момента опитите да я накарат да се прибере бяха неуспешни.

При нея е и началникът на Националната служба за охрана генерал Красимир Станчев, който от снощи се опитва да убеди протестиращите да се оттеглят. Според рехабилитаторката над жените от групата е бил приложен натиск, съобщи бТВ. 

След около час, прекаран навън, Анастасова се прибра в сградата. 

Пет протестиращи медицински сестри от Синдиката на българските медицински специалисти с лидер Мая Илиева прекараха нощта в сградата на парламента. Те се барикадираха там снощи и твърдят, че ще останат без краен срок. Обявили са и гладна стачка.

 Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително.

На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерски съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници. Според недоволните на много места в страната обещаното от 1 януари по-високо възнаграждение не е станало факт.

„Този акт на неподчинение е вследствие на една година лъжи и обещание от страна министерството. Чакахме и се надявахме, но в един момент напрежението излезе от контрол”, каза медицинската сестра Елена Тонева.

„Гласуват си увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, заяви Мая Илиева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3111

2

Journey

06.03 2020 в 11:54

До 1

Тези жени не са излезли, за да правят джумбиш, а за да си защитават правата и професията.
На теб хубаво ли ще ти е да отидеш утре в Пирогов и да се наложи сестри в недоимък, в лоши условия, претоварени от смени да се грижат за детето ти??
Или, по-добре да се дадат държавни пари за стадиони на лумпените, но не и за медицинските работници??

6000

1

Косе Босе

06.03 2020 в 08:55

И после разправят, че у нас нямало свобода на изразяването! Всеки прави каквото му дойде на акъла и изнудва останалите! Тези жени вместо да са в болниците в този момент се катерят по сградите и правят джумбуш на журналята!