Коронавирус у нас няма, изследват семейство, контактувало със заразени от Италия

OFFNews 04 март 2020 в 08:32 5946 1

Снимка Архив

Девет души са постъпили с грипоподобни симптоми във ВМА за последното денонощие. Положителни проби за коронавирус няма.

Това съобщи на традиционния сутрешен брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Двама от хоспитализираните са курсанти от военното училище във Велико Търново, които са били на едномесечен обмен в Торино. Нямат оплаквания, но са задържани под карантина за 14 дни.

С леки симптоми на грип е семейство от София, на което са гостували граждани на Италия, впоследствие диагностицирани с коронавирус. Приет е и един японски гражданин с висока температура и симптоми на грип, каза проф. Мутафчийски.

Ситуацията в другите страни

В Хърватска случаите на заразени с COVID-19 вече са 9, двама са новодиагностицирани. За един нов случай съобщава и Румъния, където броят на болните вече е 4. В Гърция няма промяна - 7 души са с вируса, а в Северна Македония остава 1.

Над 2500 са болните от коронавирус в Италия, 59 души са починали, показва статистиката за изминалото денонощие, съобщи Мутафчийски. Следи се обстановката в Германия и Франция, където заболелите са над 200 и в двете страни.

Шефът на оперативния щаб съобщи, че контролните тестове между лабораториите във ВМА и Националната реферетна лаборатория вече ще се извършват ежедневно. Днес следобед ще бъдат готови резултатите на новопостъпилите.

Проф. Мутафчийски отново призова за по-строги противогрипни мерки, тъй като инфекциозните отделения в градовете с епидемия от грип Б вече са препълнени и това изчерпва медицинските ресурси в случай на разпространение на коронавируса у нас. По думите му най-засегнати от втората грипна вълна са Източна и Централна България.

Към момента, в световен мащаб, заразените с COVID-19 са 93 168. Жертвите са 3 203, а напълно възстановените - над 50 000, уточни шефът на оперативния щаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

04.03 2020 в 11:17

" ЩОМ Е ПО CNN, ЗНАЧИ Е ИСТИНА! НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ Е ВЯРНО."

https://lh3.googleusercontent.com/fEe3EFOShSRJm-MV0r3UCH95uzk_0JklW0pGED_T7HlhTw2fEE43j__R5USEadyjJ34o3Q=s126

Как тогаз коронавирусът ша дойде у нас..

Пък и другите си нямат: "Както можеше и да се очаква, лечението на коронавируса вече е публикувано във форума на „БГ-мама“…"
 
X

Подкастът на OFFNews