Кардиолози: Редовният секс понижава риска от сърдечни болести

При хората, които са правили секс повече от веднъж седмично преди инфаркт, вероятността да получат втори пристъп е с 27% по-ниска

OFFNews 17 декември 2020 в 13:10 1217 0

Сексуалната активност помага за подобряване на настроението, укрепване на имунната система, понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от преждевременна смърт, като ограничава вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания, пише сп. "American Journal of Cardiology".

Специалисти от изследователския институт на Нова Англия са направили проучване с 1120 мъже и жени на възраст под 65 години. Резултатите показват, че редовният секс може не само да понижи риска от болести на сърцето, но и да намали неприятните им симптоми при евентуално развитие на по-късен етап, предаде БТА.

Активният сексуален живот увеличава шансовете за оцеляване след сърдечен удар. Изследователите са установили, че за хората, които са правили секс повече от веднъж седмично преди инфаркт, вероятността да получат втори пристъп е с 27% по-малка.

Периодичната сексуална активност намалява риска с 8 процента. Според кардиолозите оптималната честота на половия акт е веднъж седмично. В идеалния случай седмичният секс може да увеличи шансовете за оцеляване с 37 процента.
Предишно проучване е установило, че мъжете с по-нередовен полов живот са изложени на повишен риск от сърдечносъдови заболявания, независимо от това дали страдат от еректилна дисфункция. Авторите му подчертават, че възможността да се прави редовен секс е признак за цялостно добро здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови