Ханс Клуге: Затварянето на училищата е неефективна мярка

Някои здравни системи на континента са пренатоварени, предупреди ръководителят на европейския офис на СЗО

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2020 в 14:49 1762 0

Затварянето на училищата е неефективна мярка за справяне с коронавируса, заяви на пресконференция Ханс Клуге, ръководител на европейския офис на Световната здравна организация (СЗО), съобщава Ройтерс.

"Основните училища трябва да останат отворени", каза той и добави, че "децата и юношите не стимулират разпространението на новия коронавирус, известен като SARS-CoV-2, а закриването на училища "не е ефективно".

Клуге коментира и вълната от локдауни в Европа:

"Локдауните можеха да бъдат избегнати. Оставам на позицията си, че това са крайни мерки. Ако използването на маски беше достигнало 95%, нямаше да са необходими локдауни". Той все пак отбеляза, че използването на маски по никакъв начин не е панацея и трябва да се извършва в комбинация с други мерки.

Според оценка на СЗО, настоящото носене на защитни маски в Европа е 60% или дори по-нисък процент.

Ханс Клуге посочи, че някои здравни системи на континента са пренатоварени, като само през последната седмица са били регистрирани над 29 000 смъртни случая.

"Европа отново е епицентърът на пандемията, заедно със Съединените щати. В края на тунела има светлина, но това ще са шест тежки месеца", заяви Клуге на пресконференция в Копенхаген.

Новите локдауни би трябвало да бъдат премахвани безопасно и постепенно, добави той, предупреждавайки за негативното въздействие на "твърде бързото облекчаване" на рестриктивните мерки.

Въпреки обнадеждаващите новини през последните седмици за COVID ваксините, те "не са магическа формула (т.нар. сребърен куршум), защото знаем, че тяхното предлагане ще бъде ограниченоq особено в началото", каза той.

Ханс Клуге допълни, че СЗО е в контакт и с разработчиците на руската ваксина "Спутник V" и следи данните от клиничните ѝ изпитвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови