Доц. Кунчев: Възможно е вирусът да се самоограничи през юни и да изчезне

OFFNews 26 април 2020 в 22:28 6569 2

Възможно е през юни месец вирусът да се самоограничи и впоследствие да изчезне. Това заяви пред Дарик радио държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той подчерта обаче, че това ще стане, ако вирусът е като SARS-Cov-1. Според доц. д-р Кунчев при коронавирусите, на базата на опита, който имаме от срещите си с тях, това е най-вероятното развитие на нещата.

Пред Би Ти Ви той предположи, че втората половина на летният туристически сезон ще бъде спасена. 

Средно за България разпространението на Covid-19 вероятно е около 4-5 процента, предположи д-р Кунчев, като обясни на базата на какви данни прави този извод. Според него разпространението сред рисковите групи е около 7-9 процента, а в отделни райони няма нито един случай.

Интересно е положението в Африка, каза още д-р Кунчев и даде за пример Танзания, където има много голяма китайска колония. Според данните там е силно ограничено разпространението на вируса.

Главният държавен здравен инспектор изрази мнение, че след като е преминала първата среща с вируса и имаме опит, е време да започне да се възстановяват всички онези обичайни дейности на здравната система, които са необхозими - ваксинации, планови операции и други.

По отношение на отпускането на режима за парковете, той каза, че сега ще се направи експеримент, за да се види как ще действат хората, когато им се позволи по определени правила да ползват тези площадки.

Колкото по-бързо спрат сутрешните пресконференции, толкова по-добре, каза още д-р Кунчев.

Вирусът е от естествен произход, заяви доцент Кунчев 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови