Доц. Кунчев: Логично е след Великден част от противоепидемичните мерки да бъдат намалени

Който има резервация за море през юли и август да не я отменя, препоръча от Пловдив главният здравен инспектор

OFFNews 08 април 2020 в 15:27 2407 0

Снимка БНТ

Който има резервация за море за юли или за август, да не я отменя. Това препоръча главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на проверката на пазарите в Пловдив. Той изрази надежда, че хората ще имат възможност да реализират планираната си почивка.

Той отправи апел да се прояви дисциплина още две седмици, за да не стане по-лошо. По примера на други държави като Китай, а вече и Италия и Испания, където ситуацията се подобрява, в обозрим период от два-три месеца положението и у нас ще е по-спокойно и ще се върви към отпускане и отпадане на мерките, каза още доц. Кунчев. По думите му извънредното положение ще си продължи до 12 май, а след това ще се обсъди дали да бъде удължено.

"Никой не може да направи прогноза, какво може да се случи. До момента истината е, че успяваме да държим под контрол разпространението, защото, ако погледнете картата на Европа, ще видите, че даже и на Балканите, в сравнение с нашите съседи, продължаваме да имаме най-малко и заболели, и смъртни случаи", каза доц. Кунчев.

Той препоръча на хората с хронично заболяване или здравословен проблем, който може да почака, да го отложат. По думите му засега няма недостиг на лекарства за хронично болните, но има подобни опасения, защото доставките са все по-трудни.

Той обяви, че е много доволен от хигиенните мерки на пазара. "Прави ми впечатление, че там, където не са затваряни пазарите - и в Стара Загора, и тук, е създадена много добра организация. Ако самите хора спазват, няма да се налагат по-тежки ограничителни мерки", посочи доц. Кунчев.

Логично е след Великденските празници да се очаква част от противоепидемичните мерки да бъдат намалени, но това ще зависи от ситуацията. Това съобщи в Стара Загора главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от БНТ.

Д-р Кунчев посети лабораторията в Стара Загора и Централния кооперативен пазар, за да провери как се спазват мерките за повишаване на безопасността, разпоредени със заповед на здравния министър.

"Целта е да не създават пречки и за производителите на разсад, на зеленчуци, на плодове, на цветя да продължават бизнеса си, а и на хората, които желаят да купуват, да имат възможно този разсад да го ползват, да могат да го засадят в дворовете си. Това по никакъв начин не пречи на изолацията", коментира главният здравен инспектор.

Доц. Кунчев съобщи още, че се очакват доставки на нови препарати за лечение на коронавирус, увеличава се и броят на лабораториите за изследване на коронавирус.

“Затова минахме и през работещата в Стара Загора. Слава Богу тя е от добрите примери как при много бърза организация можем да пуснем една високотехнологична лаборатория и тя да работи много добре”, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови