Детето с менингит обикаляло болници с родителите си, починало е в клиника

OFFNews 02 декември 2021 в 08:08 7120 0

Снимка Нова тв

Детото, което почина от бактериален менингит, е обикаляло болници с родителите си. То е заведено първо в педиатрия, там не са могли да му помогнат, отишли са в Инфекциозна болница, но - пълна тъмница призори, охраната ги е върнала, майката е реагирала и са завели детето в "Пирогов". 

Това разказа майка на друго дете от ДГ "Вълшебство", при което е открита заразата, по Нова тв. Минахме през педиатрия, през инфекциозна болница, детето ми е вкъщи, лекува се с антибиотици. Доколкото знам и другите заразени с менингит деца са си у дома, обясни жената. Тя призова министърът на здравеопазването да осигури денонощни спешни кабинети за деца. 

Директорката на 37-а ДГ Гергана Петрова потвърди, че има информация от други родители, че починалото дете е било препращано от една болница в друга. 

Петгодишното дете е починало в лечебно заведение, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Проби са взети веднага от 30 деца и 8 души персонал за бактериално носителство в носоглътката. 11 се оказва, че имат микроба, носител на менингита, както и 2-ма от възрастните. Те взимат антибиотик и гарантирано няма да се разболеят, уточни Кантарджиев. Вчера са взети проби от още 250 деца, резултатите ще са готови утре, защото в РЗИ се изследват по конвенционален метод, обясни той. 

Това заболяване се проявява много рядко. Такива тежки инфекции се развиват много бързо, понякога дори за часове. Има ваксина за менингокок, у нас не е задължителна, но ако детето ви отиде да учи в САЩ или Великобритания, трябва да има ваксина, обясни още проф. Кантарджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови