Почина едно от заразените с менингит деца в столична детска градина

OFFNews 02 декември 2021 в 07:04 12769 0

Починало е едно от заразените с менингит деца в столичната детска градина "Вълшебство". Това е първото инфектирано дете и е на 5 години. 

Детето повърна, вдигна висока температура за много кратко време, своевременно информирахме родителите, те много бързо реагираха и ги насочихме към личен лекар, разказа пред БНТ Гергана Петрова, директор на детската градина. Към момента нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме деца, които са носители, обясни тя.

Извършена е пълна дезинфекция на сградата и на общите площи. Всички родители са уведомени, изпълнени са указанията на здравните власти, допълни директорката.

На 29 ноември от Столична РЗИ са взети проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на детето. Резултатите показват, че 16 деца и 2-ма възрастни са положителни за наличие на менингокок. Веднага след установяване на тези случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи в детската градина.

По този повод консултантът на Столична община проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

Снощи, на онлайн среща с родителите от групата на заразените, той е дал разяснения как трябва да действат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови