Д-р Емануил Найденов: Политиците използват здравеопазването като бухалка

OFFNews 28 март 2018 в 12:50 2629 0

Снимка bTV

Медицината отново стана инструмент за политика. Започнаха политическите партии като с едни бухалки да се бият с медицината, с проблемите в здравеопазването.

Това заяви неврохирургът д-р Емануил Найденов пред bTV. 

"Когато бяха изборите за 43-то Народно събрание, имаше такава нагласа. Тогава ние с нашата гражданска инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване" обиколихме всичките партии, които са кандидати за влизане и всички се съгласиха с това и факт, че когато ние поискахме – се случи промяната в Наредбата за специализациите. Оттам нататък всичко спря и всеки започна да дърпа към себе си", допълни той.

Д-р Найденов подчерта, че Българският лекарски съюз трябва да има водеща роля в решаването на проблемите в здравеопазването, а не да е пасивна фигура, каквато е сега.

Според него Лекарският съюз трябва да е и лицето на лекарите пред обществото.

Д-р Найденов коментира, че го няма обединението сред лекарите, което също е проблем за системата като цяло.

"Когато се формираха клиничните пътеки по специалности, беше позволено определени лобита да наложат своите цени. Не казвам, че тези цени са високи, те са нормални най-вероятно на фона на световното здравеопазване, но други специалности беше позволено да страдат, защото нямат лобита. Ние в момента берем продуктите на това, което се случи тогава", каза той.

По думите му самите лекари дават разнопосочни сигнали на обществото, вместо да му обяснят какви са проблемите от тяхна гледна точка.

За необходимостта от промяна на съществуващата система на здравеопазването се обяви и бившият главен секретар на БЛС д-р Димитър Ленков. 

Крайно време е политиците заедно с професионалистите да седнем на една маса и да изработим една стратегия, защото тази в момента не е добра, както за нас, които работим вътре в системата, така и за българските пациенти, заяви той. 

Д-р Ленков коментира данни, според които 49% от финансирането на здравеопазването идва от доплащането от страна на пациентите. 

Той подчерта, че в Здравната каса и в здравеопазването като цяло цари хаос, но никое правителство не иска да говори за тези проблеми. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!