Болниците искат 50% увеличение на клиничните пътеки, плашат с фалити

OFFNews 24 октомври 2022 в 09:19 1526 0

болница

Снимка Unsplash

Средствата за здравеопазване са неадекватни, твърди Иван Тодоров от ББА

"Поне с 50% трябва да се увеличат клиничните пътеки, за да се избегнат фалити на болници. Осъзнаваме, че това е невъзможно, затова трябва да има поетапно увеличаване. Минимумът сега е с темпа на инфлация", каза по Bulgaria On Air Иван Тодоров зам.-председател на Българска болнична асоциация (ББА). Организацията обединява частни, държавни и общински болници.

Държавният бюджет за здраве трябва спешно да се адаптира към инфлацията. С тази позиция излязоха от Българската болнична асоциация (ББА).

Тодоров подчерта, че е необходима политическа воля за съставяне на адекватен бюджет на Здравноосигурителната каса. Бюджет, който да се съобрази не само с темпа на инфлация, но и с недофинансирането на клиничните пътеки. "В някои сектори имаше 50% недофинансиране", каза той.

Един лев днес осигурява много по-малко здравеопазване от вчера. В края на годината очакваме общата инфлация да бъде над 20%. След 2 години криза и голяма тежест, която се понесе от българските лечебни заведения, те са на ръба на изтощението. Постковид кризата доведе до икономическа утежнена ситуация, която не само поставя под заплаха качеството на медицинските грижи, но и тяхното оцеляване, каза зам.-председателят на ББА и допълни, че в Германия говорят за опасност от затваряне на лечебни заведения заради голямото увеличение на цените на енергоносителите.

"И при нас има огромна опасност да се стигне до фалити на болници. Предходната ситуация показа, че здравеопазването е сектор от националната сигурност, за това призоваваме за адекватни мерки. В началото на годината бяха осигурени допълнителни средства за бюджета на НЗОК, а сега може да бъдат освободени", допълни Тодоров.

Според него в България са били взети поредица от не толкова правилни решения, едно от тях били неадекватните средства, които се отделят за здравеопазване. По думите му водещи специалисти се връщат да работят в България, но за да бъдат задържани, условията в сектора трябва да се подобрят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови