Анализатор: Смъртността от COVID-19 у нас тепърва ще се увеличава

OFFNews 11 ноември 2020 в 12:32 1860 2

“За съжаление, последните данни за смъртността от COVID-19 не са моментен пик. Все още не сме достигнали пиковите стойности”. Това заяви по Нова телевизия Петър Велков, математик и експерт по управление на кризи.

Той обясни, че данните са ретроспективни. Тези, свързани със смъртността и с тежките случаи, вървят съответно с 10-14 дни и 21 дни назад. Тоест в момента това, което имаме като тежки случаи, е от седмицата около 20 октомври – тогава са се заразили тези хора”, посочва експертът.

"При сегашните стойности, в следващите седмици смъртността ще се увеличава. Тази седмица ще е между 50 и 60% по-висока от миналата, следващата още 50-60%, по-следващата с още 70% ще се увеличи. Скоро ще минем 100-те починали на ден и стабилно ще ги задържим на ден."

Ефектът от мерките

За да се види ефектът от дадени мерки, трябва да минат между 14 -28 дни. В момента поведението на обществото е ключово, за да се промени ситуацията.

Прогнозите обаче не са оптимистични. Отговорни са едва 40% от функционално грамотните, което е съчетано с неуспеха на държавата да се справи с кризата.

Управлението на кризата е оставено на произвола, нямаме проследяемост, карантинираните са по-малко от активните случаи. Всеки позитивен има отрицателен брой контактни лица. Явно и със себе си не контактува.

Когато има дифузно разпространение навсякъде и липсва на проследяване, твърдите мерки са неизбежни, за да се справи здравната система.

Наложителен ли е локдаунът

Задължително трябва да се затвори, за да се овладее ситуацията, защото здравната система няма да издържи. С тези темпове само в София, до януари, при възможно най-ниска смъртност 0,6% биха починали 4500 човека. И в момента смъртността в столицата е два пъти и повече по-висока от обичайната.

Според него образователната система трябва да излезе за 21 дни в дистанционна форма на обучение. Това се предлага от епидемиолозите и лекарите на първа линия, но трябва да е съпроводено и с адекватни обществени мерки, смята той.

"В момента има училища с 15% заболеваемост на учители, няма кой да преподава и в онлайн формите", каза Велков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

2

Андрешко

11.11 2020 в 14:45

Щом журналята дават трибуна и 'фейсбук лекарите' подкрепят тезата на АналЛизатори, математици, пожарникари и пр., но подиграват медици с 38 годишен опит в борба с вирусите, то значи наистина някой иска "яко да се мре".

3021

1

Котарак

11.11 2020 в 12:46

Момченце, не се заигравай с човешкия живот и недей да си правиш PR от смъртта!
 
X

Да помогнем на украинските деца!