50% от пациентите със сърдечни усложнения след COVID-19 се възстановяват напълно

OFFNews 12 февруари 2021 в 10:30 1323 0

Сърдечните усложнения след преболедуван COVID-19 не са толкова много, колкото се комeнтира. Такива са и литературните данни. 50% от пациентите с такова усложнение се възстановяват напълно след 6 месеца, каза по bTV проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".

По думите му много повече са усложнените случаи заради отложени прегледи.

Кардиохирургът коментира и епидемичната обстановка в страната:

„Мерките срещу коронавируса у нас са много лежерни. Поначало тук истински локдаун не е имало. Не сме имали вечерен час, не сме натискали есемеси дали можем да излезем. Тук хората не са много дисциплинирани“, каза той.

Професорът е категоричен, че ако се премине прага от 200 заразени на 100 хил. души, ще се мисли за въвеждане на по-строги мерки.

„В момента в „Св. Екатерина“ е спокойно, има легла в коронавирус отделението, но останалите сектори, които са за друг тип пациенти, са пълни“, каза Начев.

По думите му у нас здравето не е на първо място. „Обикновено декември и януари винаги е бил по-малък напливът към болниците. Българинът не е свикнал да мисли за здравето си. Когато кажа, че трябва да оперираме някого, той ми отговаря „Първо трябва да заколя прасето, да омъжа дъщерята“, коментира кардиологът.

По повод ваксинационния план Начев съобщи, че в болница „Св. Екатерина“ 60% от персонала се е имунизирал срещу коронавирус.

„Мисля, че процентът на желаещите се увеличава и, ако има някакво съмнение по отношение на това дали да се ваксинират, е заради липса на повече информация за тези ваксини“, обясни професорът. Според него самите производители предоставят ограничени данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови