За прокуратурата е маловажно, че депутат от ГЕРБ е нарушил карантината си

МВР: За година 1200 души са осъдени заради това

OFFNews 03 юни 2022 в 17:03 2477 2

Министерство на вътрешните работи

Снимка mvr.bg

МВР обжалва решение на Софийска градска прокуратура да образува досъдебно производство

МВР обжалва решението на прокурор от Софийската градска прокуратура, който е отказал да образува досъдебно производство срещу депутат за нарушаване на карантината. Според обвинителя деянието не представлява престъпление поради малозначителност

Става въпрос за депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев. През февруари Балачев наруши наложената му карантина и се е яви като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

Първоначално не беше съобщено, че депутатът е именно Балачев, но ГЕРБ се разпозна в нарушението и написаха: 

"Във връзка с появили се информации в медиите, че народен представител от ГЕРБ е нарушил наложена му карантина, ръководството на ПГ на ГЕРБ заявява, че не толерираме никакви форми на нарушаване на закона. В случай, че се установи, че народният представител Бранимир Балачев е нарушил правилата, той следва да понесе своята отговорност, съобразно закона".

По случая беше образувана преписка в ОДМВР-Варна. Веднага след като стана факт Постановлението на СГП, МВР заяви намерението си да обжалва.

Сега от вътрешното министерство посочват, че са събрани достатъчно доказателство за образуване на досъбедно производство.

"Констатира се, че въпреки изброените безспорни факти за осъществен от депутата състав на престъпление по смисъла на НК и то – квалифициран, прокуратурата отказва да образува досъдебно производство, което насочва към извода за създаден дисонанс в отношението на прокуратурата", пишат от МВР.

От вътрешното ведомство припомнят, че "такава благосклонност не е проявена към останалите над 1200 граждани", осъдени с влезли в сила присъди за периода 2020-2021 г., именно за нарушаване на предписанието си за задължително домашно лечение на COVID-19, като голяма част от присъдите са ефективни.

Образуваните досъдебни производства за нарушаване на карантината през 2021 г. са 1418. "Фактите навеждат до извода, че СГП не прилага законите точно и еднакво спрямо всички граждани на България", допълват от Министерството на вътрешните работи.

В позицията на МВР се казва още, че по този начин се толерират определени правонарушители и се създават условия за незачитане на законите от обществото.

"Правният мир и общественото мнение изискват въздигане на справедливостта като основен принцип, а в конкретния случай е пренебрегнат", пишат от вътрешното ведомство в жалбата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови