ВСС ще изслуша Борислав Сарафов, Ясен Тодоров и дежурните следователи за взрива и после ще гласува за Гешев

Главният прокурор постави 11 искания пред съдебния съвет, които той прие

Рени Петрова 01 юни 2023 в 16:07 2030 0

ВСС

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

ВСС

Висшият съдебен съвет ще изслуша зам.-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, заместника му Ясен Тодоров, както и всички дежурни следователи на 1 май, присъствали на мястото след взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев. 

Това стана ясно по време на гласуванията на искания от шестимата обвинители от Прокурорската колегия на ВСС, предложили предсрочното освобождаване на обвинител №1 и исканията на самия Гешев. Ръководителят на държавното обвинение не присъства на заседанието.

До гласуване за отстраняването му така и не се стигна, ВСС реши днес да изслуша тримата и да обсъди 11-те искания на Гешев и чак след това да се произнесе. 

Първото от исканията на Гешев бе за приемане на три заповеди на главния прокурор. Почти единодушно членовете на ВСС ги приеха, като освен това ще бъдат изслушани заместниците на главния прокурор. 

Гешев е приложил и два записи от пресконференциите си - на 15 май и на 22 май. С 18 от 19 гласа "за" магистратите приеха доказателствата. 

По време на дебата стана ясно, че едно от исканията е по служебен път да се изиска информация за длъжността на двама служители към обвинител №1. Въпреки че някои от магистратите се питаха защо трябва да бъде искана служебно подобна информация, след като е ясно, че са подчинени на Гешев и че той сам може да предостави тази информация, ВСС прие предложението. 

Сериозен дебат се разви при обсъждането на точка 4 и нейните подточки - да се изискат имената на наблюдаващите прокурори, образували производства, непосредствено след взрива; да се поиска информация за първоначалните действия на следователите и за лицата, присъствали на място; да се изискат копия от първоначалните протоколи и разпит на свидетели, както и протокола от разпита на главния прокурор. 

В крайна сметка се прие да се изискат имената на прокурорите към 1 май, тъй като може да са сменени в хода на производството. Останалите подточки също бяха приети. 

С 12 гласа "за" бе приета пета точка - да се изиска информация от директора на Областната дирекция на МВР в София за първия сигнал след взрива. 

Отхвърлени обаче бяха исканията на Атанаска Дишева да се изиска информация от председателя на Федерацията на ционистите за израелския експерт и програмата за честването на 75 г. от създаването на Държавата Израел. Точката също бе отхвърлена. 

Седма точка - да се изиска информация от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев за самоличността на израелски експерт и кога е влязъл в България, бе приета с 14 на 3 гласа. 

По осма точка - искане за изслушване на Ясен Тодоров, Николай Гълъбов и израелски експерт, мненията бяха полюсни, затова се прие Гълъбов да не бъде изслушан. 

Деветото искане на Гешев е да се приемат пет медийни публикации за "твърденията му за пристрастност и предубеденост" на част от членовете на ВСС бе прието. 

Десета точка бе да се вземе предвид интервюто на Георги Кузманов - един от подписалите се под искането за предсрочното му освобождаване на главния прокурор, като 15 души гласуваха "за". 

ВСС прие да бъде поискан от БНТ и записа от интервюто. 

Калина Чапкънова - също подписала се под искането за предсрочно освобождаване на Гешев, обърна внимание, че двете заповеди на главния прокурор - че ще е в командировка и че ще бъде замествам от Сарафов са с различни сигнатури. "Далеч съм от мисълта, че се използват свободни сигнатури, но просто ми направи впечатление", каза тя. 

Заради твърденията на Гешев, че е бил в отпуск до 17 май включително членовете на ВСС приеха да се изиска информация дали е бил на работа или е отсъствал, както и да бъдат предостави данни дали са издавани заповеди от Борислав Сарафов като изпълняващ длъжността главен прокурор на 17 май.

В края на заседанието министърът на правосъдието Крум Зарков съобщи, че по второто искане за предсрочното освобождаване на Гешев е изтекъл 7-дневният срок, в който може да се направят писмени възражения.

"Има становище от главния прокурор на 31 май и сега в тридневен срок Пленумът трябва да се произнесе по допустимостта", обясни Зарков. 

Той ще насрочи заседание за понеделник, когато ще има дебат за евентуалното обединяване на двете предложения. В понеделник ще бъде приет и дневният ред за четвъртък, когато ще се продължи с процедурата и изслушване на лицата, посочи още правосъдният министър.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев е уведомил ВСС, че ще бъде в едноседмичен платен отпуск - от 5 до 9 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!