Васил Божков не се е върнал доброволно, а е бил екстрадиран от ОАЕ (допълнена)

Като причина се изтъкват връзките на бизнесмена с руски граждани

OFFNews 29 август 2023 в 14:41 8210 2

Божков

Снимка БГНЕС

Васил Божков

Хазартният бос Васил Божков не се е прибрал доброволно в България, а е бил екстрадиран от ОАЕ. На 23 август властите в емирствата и генералната прокуратура в Дубай са дали 72-часов срок на Божков да напусне страната, съобщи БНТ, новината бе подета от всички медии.

Малко по-късно бТВ се позова на българското МВР за екстрадирането на Божков. Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" към вътрешното министерство е била уведомена в следобедните часове на 28 август от Министерството на вътрешните работи на ОАЕ, че "техните компетентни власти са взели решение", с което да екстрадират бизнесмена.

Часове след първоначалната информация в медиите от Софийската градска прокуратура потвърдиха. Според съобщението на СГП документите са получени на 28 август и се "отнасят за международно издирване на български гражданин с инициали В. Б., обвиняем по досъдебни производства в СГП".

"В документите е посочено, че компетентните власти на ОАЕ са решили да екстрадират българския гражданин с директен полет от Дубай до София. Допълнително е посочено, че полетът е на 25.08.2023 г., като самолетът каца на летището в гр. София в 15:15 часа. До настоящия момент СГП не е получила съдебен акт на компетентните власти на ОАЕ относно решението за екстрадиция", обясняват от държавното обвинение с уточнението, че са получени писмо от МВР на ОАЕ на английски език от дата 23.08.2023 г.; превод на български език на писмо от МВР на ОАЕ от дата 23.08.2023 г. и писмо от ДМОС-МВР от дата 28.08.2023 г.

Полетът на 25 август на нискотарифната авиокомпания "FLYDUBAI" е бил единственият, който се е вписвал в този срок. Божков е изпълнил изискването на властите и е представил билет за самолета, с който ще напусне страната.

Тогава властите в Дубай са уведомили българските си колеги кога и с кой полет бизнесменът ще се прибере в България. Неназовани източници твърдят, че причината ОАЕ да експулсират Божков са негови връзки с руски граждани, съобщи още БНТ. В публичното пространство се появи информации за връзките му с лидера на частната наемническа армия "Вагнер" Евгений Пригожин

Отговорът на бизнесмена бе: "Абе, глупости, тъпи въпроси ми задавате, вижте правосъдието в България какво е".

Адвокатът му Георги Гатев посочи, че за първи път чува за тези неща (кореспонденцията със загиналия Евгений Пригожин) и няма как да направи връзка с делото, за което се връща клиентът му.

Първоначално Васил Божков създаде друго впечатление - че се прибира доброволно, защото гешевщината вече си е отишла. Адвокатът му Георги Гатев твърдеше, че пътуването е планирано отдавна, но досега бизнесменът нямал разрешение от властите в Дубай, без да обяснява конкретно за какво става дума.

През февруари 2020 г. българската прокуратура изпрати над 200 страници документи до ОАЕ с искане за екстрадирането на Божков. Отговор обаче не дойде. Това бе причината едно от делата срещу него да бъде прекратено.

Васил Божков бе задържан на летището миналия петък. В събота съдът го остави за постоянно в ареста. Днес той е на разпит като свидетел по делото, образувано по сигналите и твърденията му, че е плащал "такса спокойствие" на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия министър в правителството му Владислав Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

29.08 2023 в 18:40

ще лъсне истината

925

1

ешо

29.08 2023 в 15:20

ако беше експулсиран прокуратурата щеше да разтръби преди да се върне а не да го чакат на випа на летището
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика