ВАС окончателно: Промените в движението по Патриарха и Витошка са незаконни

Даниела Добрева 20 юни 2024 в 13:11 4469 6

Новото движение по Патриарха.

Снимка БГНЕС

Сега ще трябва да се върне старото движение по трита столични булеварда.

Върховният административен съд окончателно отмени новата организация на движението по столичните булеварди "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Проф. Фритьоф Нансен" с разчертаването на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградни съоръжения и пр.

На практика ВАС остави в сила разпореждането на Административния съд София – град, с което АССГ прекратени действията на Столичната община, разпоредени от зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов. Според първоинстанционния съд заради липсата на актуален генерален план за организация на движението за въпросния участък, както и за цялата община прави въвеждането на нови правила за движение неоснователни. Освен това не са спазени изискванията в Наредбата за организация на движението по пътищата, като не е проведена съгласувателна процедура на предварителния проект на Генерален план за организация на движението (ГПОД). Не е изпълнено и изискването окончателният проект на плана да е одобрен от общинския съвет.

ВАС приема, че първостепенният съд правилно е постановил - актът не е достатъчен да обоснове извършваните действия. Действително в наредбата има изключение, което допуска съгласуване и одобряване на самостоятелен план за организация на движението/проект за организация и безопасност на движението в населените места, частично несъответстващ на действащия генерален план, стига да не е в противоречие с основните му схеми. Но генерален план липсва и затова разпоредбата е напълно неприложима.

Последният Генерален план на Столична община е приет през март 2012 г. Неговият срок вече е изтекъл и няма законова норма или административен акт, въз основа на който да се извършват въпросните действия, което ги прави безпредметни. Затова АССГ правилно ги е спрял, постанови още ВАС.

Новата организация за движение около НДК бе причина за разгорещени препирни в СОС, въпреки защитата на столичния кмет Васил Терзиев, който смята, че промените са за добро. СДВР се оплака, че никой не ги е питал за тях след нагорещени обществени страсти, изкарали на улиците живеещите в района. В крайна сметка Терзиев бе принуден да отстъпи и да обещае, че ако съдът реши, ще бъде върнато старото положение по трита възлови за центъра на София булеварди. Въпреки това протестите не стихнаха.

  Даниела Добрева

  Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  700

  6

  4I4ATA

  20.06 2024 в 15:29

  Нищо не става от тая държава, едно нещо да се направи да заприличаме на цивилизована страна и веднага бай ганьо дърпа другия в казана.

  1005

  5

  craghack

  20.06 2024 в 15:07

  Който и каквото да прави трябва да го прави законно. Тези момченца са направили промени в движението, изхарчили са над един милион лева абсолютно незаконно. Няма административен акт - заповед на кмета, няма и нормативен акт - закон, наредба, която да оправдава действията им. Тотален потрес!

  Интересно какво ще стане, ако утре кола сгази малко дете на пешеходната алея? Ами нищо. Щото там по закон няма пешеходна алея. Няма! Това са направили тия синковци мамини.

  8774

  4

  flatko

  20.06 2024 в 14:32

  Един народ трябва да е изключително малоумен, за да протестира срещу велоалеи. За щастие, тези протестиращи се оказаха една спирка хора. За нещастие обаче, съдът ни е пълен със същите едноклетъчни, които съставят и ГЕРБ.

  528

  3

  user4eto

  20.06 2024 в 14:26

  "Съсипи София" са точно тези които смятат подобни ремонти за незаконни.
  Тъпчете се в центъра, паркирайте като луди където сварите, дишайте мизерният въздух и си мислете, че живеете в модерен и чист град. БУДАЛИ!

  -1845

  2

  ob1

  20.06 2024 в 14:26

  Аз викам направо да изсекат дърветата и да направят още ленти, да има къде да си паркират местните по 3-4 коли. Току-виж станат щастливи...

  210

  1

  Telluris Malus

  20.06 2024 в 13:19

  Оставка на десарчето и клоуните от Съсипи София!
   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството