Съдия Лада Паунова от ВКС: Не цялото прaвосъдие е замесено в мрежи от влияния

OFFNews 03 март 2024 в 20:12 2664 3

Лада Паунова

Снимка Нова тв

Съдия Лада Паунова

Към момента има 65 сигнала за евентуални престъпления, извършени от главния прокурор или негови заместници. Един от тях касае настоящия главен прокурор и сигналът не е нов. 

Това обяви в предаването на Лора Крумова по Нова тв съдия Лада Паунова - ръководител на Наказателната колегия на ВКС, при която първоначално се пресяват сигналите срещу главния прокурор и неговите заместници, а после се препращат на магистрата, който има право да разследва главния прокурор.

На въпрос свързан ли е някой от тези сигнали с групата около Мартин Божанов-Нотариуса, съдия Паунова каза, че не може да твърди със сигурност дали има сигнал, постъпил след формиране на парламентарната комисия за Божанов и връзките му със съдебната система. Каза обаче, че сигналът срещу настоящия главен прокурор не е нов, с което даде да се разбере, че той по всяка вероятност не е свързан с аферата "Нотариуса".

„Механизмът за разследване на главния прокурор влезе в сила през юни 2023 г. Това костваше доста работа на съдиите от ВКС. Към настоящия момент механизмът тръгна да работи. Има много норми, които налагат тълкуване обаче, и непрекъснато се налага да се справяме с това. Дали е ефективен, механизмът не може да се оцени с неговите резултати”, коментира тя.

Парламентарната комисия не може да замести прокуратурата, но пък нейното разследване може да освети фактите и да ги поднесе на обществото. Това може да помогне на парламента за бъдещо законодателство, коментира тя по повод избухналите афери за търговия в влияние в съдебната система.

За „семейството” – кръгът около Петьо Петров-Еврото, за който Невена Зартова съобщи, Паунова е чувала само през медиите и не е получавала сигнали.

„Не цялото прaвосъдие е замесено в мрежи от влияния”, смята Лада Паунова.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

04.03 2024 в 11:12

Добре де, а какво е правила "незамесената част"? Правосъдната система е тази, която анализира, открива, доказва и наказва престъпления! "Незамесените" за какво са взимали заплати?? И това, за което намекна и съдия Паунова "Ау...опасно е да не набедим някой "невинен" магистрат". Мисли ли тя, че на обществото това му е първа грижа? Пък и пак в ръцете на същите тези хора е да отделят "участвалите" от "зяпачите"....

925

2

ешо

04.03 2024 в 06:32

цялото правосъдие е замесено в мрежи от влиание просто мрежите са различни и с различни интереси

22548

1

dolivo

03.03 2024 в 20:20

така е, активно не са участвали другата част

техния грях е бездействие и торпор
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки