Прокуратурата забрани и двете ваксини от Турция (обновена в 17:36 ч)

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2016 в 13:42 9462 16

Прокуратурата забрани разпространението на ваксините

Прокуратурата е отправила указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да не допускат ваксините "Еувакс Б" за хепатит B и 5-валентната ваксина "Пентаксим" в страната. България получи ваксините като дарение от Турция заедно с 5-валентната ваксина за бебета в замяна на 5 млн. дози ваксини БЦЖ.

В съобщение на държавното обвинение се посочва, че Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала "по медийни публикации" за дарените от Турция ваксини. В резултат е изискано становище от агенцията по лекарствата, в което се посочва, че ваксината не е разрешена за употреба в страната. 

В тази връзка от прокуратурата са отправили указания да се вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба. 

Още след като стана ясно, че сме получили дарение от ваксини от Турция, стана ясно, че ваксината "Еувакс" не е разрешена за употреба в Европейския съюз. Тогава министърът на здравеопазването Петър Москов обяви, че ваксината няма да се използва за български граждани, а за ваксиниране на бежанци. 

Москов обяви тогава, че ще сезира прокуратурата за кампанията, която се води срещу него и МЗ във връзка с ваксините, като подчерта, че ваксината "Пентаксим", внесена от Турция не се различава с нищо от същата ваксина в България. 

Проверка установи, че понастоящем ваксината "Еувакс Б" е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба, увериха от прокуратурата.

По-късно заместник-главният прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура Ася Петрова обяви, че и двете ваксини - "Еувакс" и "Пентаксим", не са разрешени за употреба в страната.

"Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини – такива изводи не бихме могли да направим”, подчерта Петрова. 

Считаме, че е допуснато закононарушение във връзка с осъществения внос на тези ваксини и съобразно нашите правомощия сме указали на министъра на здравеопазването и на изпълнителния директор на Изпълнителна дирекция по лекарства да вземат необходимите мерки съобразно техните правомощия по закон да не допуснат употребата на тези ваксини, каза зам.-главният прокурор. 

Прокуратурата започна проверка след разследване на Валя Ахчиева, които са свързани с нарушенията при вноса на дарените от Турция ваксини в България. 

Излъчването на втората част на разследването на Ахчиева, свързано с изнесените за Турция ваксини БЦЖ, беше забавено с около месец и беше пуснато, едва след като запис на предаването за ваксините изтече в редица медии. 

По-рано днес министър Петър Москов определи като манипулация твърденията, че другата ваксина - „Пентаксим”, не отговаря на изискванията. "Тук съм, за да кажа много ясно и категорично, че изнесената информация в последните дни в различни медии за петвалентната ваксина „Пентаксим”, която е част от задължителния имунизационен календар на новородените деца, че не отговаря на някакви критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа", заяви здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2016 в 07:47

До @лекар БГ - аз съм УНГ - шеф на клиника.
В този случай това недуразумение "министърът" трябва незабавно да си подаде оставката.
Защо ли? Най-малкото защото се казава "Тези ваксини са предназначени за българчета, а тези - за бежанци?????" Според теб нормален човек може ли да произнесе такава простотия?
Да оставим за сега настрана качествата на продукта...

21.01 2016 в 00:56

5 000 000 дози за емигранти,какво ни очаква всъщност?Къде го чукаш, къде се пука.Ако не е извъртяна сделката само за да се вземат едни пари,то значи лошото тепърва предстои.

20.01 2016 в 23:01

Моля някой да ми обясни - как така "за бежанци"?! Нали и те са на територията на страната и пряко или индиректно общуват с децата ни и с нас! Все едно аз да съм ваксинирана, а съседите - не.

20.01 2016 в 22:47

Българската прокуратура да ме хване за ....ухото!

20.01 2016 в 22:38

След големите лъжи и злоупотреби Москов в ЗАТВОРА !Престъпник ! Гавра със здравето на хората!

20.01 2016 в 21:44

За опитни мишки ще използват български деца. Колко са долни турците!

20.01 2016 в 19:36

В мъглата нещо мърда, може да е нещо като прокуратура. Мъглата е голяма, още не е ясно това действие на прокуратура ли е, страх че престъплението е прекалено голямо, за да не му се обърне внимание или просто има поръчка в обратна посока. Незнайно защо прокуратурата се държи като Бойко Борисов преди и след мачлето. Първо вчера щяха да забраняват всичко, после днес само едната ваксина и накрая пак и двете ваксини. Още е рано да се каже какво мърда в мъглата.

20.01 2016 в 17:53

Наистина ставам досаден,но...
Детски лекар съм.И никак не ми е безразлично,какво се случва с бебетата на България.Все пак,точно от вчера,зад гърба ми са 28г.стаж по педиатрия.
Плюхте ли по тезите ми!?Яко.Валяха ли минуси,за истини,които писах!?Здраво.
Статията на Офф се промени,нали?
Ха останете си със здраве!

20.01 2016 в 17:36

Последно-изводите за Вас и децата Ви.
16.25ч.-прокурор Ася Петрова,зам-главен Прокурор и шеф на ВАП-"И ДВЕТЕ ВАКСИНИ НЯМАТ НЕОБХОДИМИТЕ СПОРЕД БЪЛГАРСКОТО И ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО,документи за приложение на територията на България и ЕС.На този етап,не тече проверка,вредни ли са те или не".

20.01 2016 в 16:18

до КОЙ

А защо чак сега стана ясно че била за 'бежанци'? И какви ли други неща 'за бежанци' сме накупили - ако не ни хваат де...