Прокуратурата забрани и двете ваксини от Турция (обновена в 17:36 ч)

OFFNews 20 януари 2016 в 13:42 10022 16

Прокуратурата забрани разпространението на ваксините

Прокуратурата е отправила указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да не допускат ваксините "Еувакс Б" за хепатит B и 5-валентната ваксина "Пентаксим" в страната. България получи ваксините като дарение от Турция заедно с 5-валентната ваксина за бебета в замяна на 5 млн. дози ваксини БЦЖ.

В съобщение на държавното обвинение се посочва, че Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала "по медийни публикации" за дарените от Турция ваксини. В резултат е изискано становище от агенцията по лекарствата, в което се посочва, че ваксината не е разрешена за употреба в страната. 

В тази връзка от прокуратурата са отправили указания да се вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба. 

Още след като стана ясно, че сме получили дарение от ваксини от Турция, стана ясно, че ваксината "Еувакс" не е разрешена за употреба в Европейския съюз. Тогава министърът на здравеопазването Петър Москов обяви, че ваксината няма да се използва за български граждани, а за ваксиниране на бежанци. 

Москов обяви тогава, че ще сезира прокуратурата за кампанията, която се води срещу него и МЗ във връзка с ваксините, като подчерта, че ваксината "Пентаксим", внесена от Турция не се различава с нищо от същата ваксина в България. 

Проверка установи, че понастоящем ваксината "Еувакс Б" е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба, увериха от прокуратурата.

По-късно заместник-главният прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура Ася Петрова обяви, че и двете ваксини - "Еувакс" и "Пентаксим", не са разрешени за употреба в страната.

"Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини – такива изводи не бихме могли да направим”, подчерта Петрова. 

Считаме, че е допуснато закононарушение във връзка с осъществения внос на тези ваксини и съобразно нашите правомощия сме указали на министъра на здравеопазването и на изпълнителния директор на Изпълнителна дирекция по лекарства да вземат необходимите мерки съобразно техните правомощия по закон да не допуснат употребата на тези ваксини, каза зам.-главният прокурор. 

Прокуратурата започна проверка след разследване на Валя Ахчиева, които са свързани с нарушенията при вноса на дарените от Турция ваксини в България. 

Излъчването на втората част на разследването на Ахчиева, свързано с изнесените за Турция ваксини БЦЖ, беше забавено с около месец и беше пуснато, едва след като запис на предаването за ваксините изтече в редица медии. 

По-рано днес министър Петър Москов определи като манипулация твърденията, че другата ваксина - „Пентаксим”, не отговаря на изискванията. "Тук съм, за да кажа много ясно и категорично, че изнесената информация в последните дни в различни медии за петвалентната ваксина „Пентаксим”, която е част от задължителния имунизационен календар на новородените деца, че не отговаря на някакви критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа", заяви здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!