Quantcast

Прокуратурата поиска отстраняване на подуправителя на БНБ

OFFNews Последна промяна на 16 септември 2014 в 15:43 3234 2

В Софийски градски съд (СГС) днес ще бъде разгледано искането на прокуратурата за отстраняването му от длъжност на подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Той е обвиняем за престъпление по служба.

Искането на прокуратурата е свързано с изтичането на отпуска на Гунев, докато течеше разследването срещу него. Аргументите на държавното обвинение са, че той не трябва да се връща на поста си. 

Гунев е клиент на обвинението, защото като ръководител на управление "Банков надзор" не е предприел надзорни мерки за спиране на източването на КТБ и нейното оздравяване. Той бил с отнет достъп до класифицирана информация, което означава, че не може да изъпълнява функциите на подуправител на БНБ.

През юни от банката съобщиха, че Гунев е излязъл в отпуск, "за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката" срещу него. Функциите му вече се изпълняват от Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.09 2014 в 20:32

Авторите на докладната, с която БНБ се опита да започне незаконно разпродаване на активите на банковата група „КТБ-КАБ“ – Димитър Костов (подуправител, управление „Банково“ в БНБ) и Нели Кордовска (главен директор, управление „Банков надзор“ в БНБ) – лансират откровено незаконното твърдение, че „разпореждане с имущество на банката не е забранено и към настоящия момент, тъй като по отношение на банките под специален надзор не е била наложена мярката по чл. 116, ал. 2, т. 4 от ЗКИ“ (възможността БНБ да определи условия и допълнителни изисквания относно реда за разпореждане с имуществото на банката при поставянето й под специален надзор).

Цветан Гунев встъпва в длъжност м‪есец юни 2013 г. – дори да се е старал много, е било трудно да осъществи искания от Прокуратурата надзор – за процеси, които (ако действително са протекли в КТБ) са с давност поне няколко години. За предходните подуправители по направление „Банков надзор“ на БНБ обаче не се споменава и дума. Защо ли?

Още информация по темата – в нашата статия „СХЕМА НА БНБ ЗА РАЗПРОДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНИЦА НА БАНКИТЕ ПОД „СПЕЦИАЛЕН НАДЗОР“?“ от 19.08.2014 г. на този адрес: http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=5#140819

16.09 2014 в 18:00

Да очакваме ли в скоро време и искане за освобождаването на управителя Искров?