Подуправител на БНБ обвиняем - не спрял "източването" на КТБ

OFFNews 18 юни 2014 в 12:10 23831 62

Подуправителят на Българската народна банка и ръководител на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев от два дни е обвиняем за престъпление по служба, съобщи БНР. 

По рано днес, в електронно писмо до радиото служител на банката, представящ се като Киро Колев, съобщи за разследване срещу Гунев, което обаче от БНБ криели.

Управлението „Банков надзор“ в БНБ не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров и подуправителят и шеф на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години, твърди подателят на електронното писмо.

Без да назовава името на Корпоративна търговска банка (КТБ), анонимният автор на писмото твърди, че Цветан Гунев от два дни е обвиняем, защото не е предприел надзорни мерки за спиране на източването на банката и нейното оздравяване. Той бил с отнет достъп до класифицирана информация, което означава, че не може да изъпълнява функциите на подуправител на БНБ, но продължава да е такъв.

Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна, пише анонимния служител на БНБ.

Той твърди, че има доверие само на медиите и препоръчва да потърсят потвърждение на думите му от прокуратурата и от БНБ.

По-късно от БНБ потвърдиха за разследването срещу Цветан Гунев. От банката съобщават, че той е излязъл в отпуск, "за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката". Функциите му вече се изпълняват от Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор“.

"Подчертаваме, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация. От този момент до завършване на проверката единственият, който може да коментира каквото и да е, свързано с нейния ход, е г-н Цветан Гунев и неговият адвокат", се казва още в съобщението на банката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!