БНБ към акционерите на КТБ: Мислете и за оздравяване без държавна помощ

OFFNews 15 септември 2014 в 16:48 11678 5

БНБ е изпратила писмо до финансовия консултант EPIC който представлява акционерите в КТБ, в отговор на тяхно писмо с предложения за оздравяване на затворената банка, съобщиха от националната банка.

Писмото е подписано от изпълняващия длъжността подуправител, ръководещ управление „Банков надзор“, Нели Кордовска и главният юрист на БНБ Нина Стоянова.

"По повод на разбирането на EPIC, изразено в предишно писмо до централната банка, че „държавната помощ ще представлява решаваща част от решението за рекапитализиране“, изрично се обръща внимание, че не БНБ, а Министерството на финансите е национален компетентен орган по отношение на отпускането на държавна помощ съгласно Закона за държавните помощи. В тази връзка и с оглед на необходимостта от намиране на работещо решение за групата на КТБ в най-кратък срок се препоръчва EPIC възможно най-скоро да започне разговори с Министерството на финансите, с оглед изясняване на реалните възможности и условия, при които биха могли да получат държавна подкрепа", съветват от БНБ.

В писмото на БНБ се правят следните уточнения:

- Държавната помощ в държавите-членки на ЕС се предоставя по ясни правила, които са част от европейската правна рамка. Трябва да се има предвид Съобщение на Европейската комисия относно прилагането от 1 август 2013 г. на правилата за държавните помощи към мерките за подкрепа на банки в контекста на финансовата криза (2013/C 216/01).
- Предоставянето на държавна помощ се разрешава индивидуално за всяка банка и само при наличие на условията за това съгласно европейското и българското законодателство.

В случай, че не бъде получена държавна помощ от българското правителство, EPIC следва да информира БНБ по какъв начин ще бъде осигурена нужната ликвидност за възстановяване операциите на двете банки от групата на КТБ. Обръща се внимание, че към настоящия момент двете банки продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства за изплащане на задълженията към депозантите им, които са в размер на 6 227 млн. лева за КТБ и на 285 млн. лева за Търговска банка „Виктория“ ЕАД.

Във връзка с високия обществен интерес всяка информация в хода на разговорите, непредставляваща банкова или служебна тайна, ще бъде публично оповестявана", уточняват още от националната банка.

Копие от писмото на БНБ е изпратено до премиера Георги Близнашки и министъра на финансите Румен Порожанов.

Миналата седмица финансовият консултант EPIC уведоми БНБ, че в консорциума на Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман се включват и мажоритарният собственик на "Бромак" Цветан Василев и руската банка VTB.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови