Отстраняването на Гешев започва в 9,30 във ВСС, закриването на спецправосъдието - в 11,00 в НС

OFFNews 12 април 2022 в 06:30 3148 2

Снимка БТА

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъжда днес предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Заседанието е насрочено в 9,30 часа. В Народното събрание пък ще заседава - почти по същото време, правната комисия, която ще гледа закриването на спецправосъдието на второ четене. 

ВСС откри процедурата за предсрочно освобождаване на Гешев за действията и бездействията му на поста главен прокурор на 4 април. Кадровиците допуснаха до цялостно разглеждане пет случая и частично другите четири от представените от министър Надежда Йорданова 9 мотива. Ден по-късно, тя заяви, че не храни илюзии, че този състав на Висшия съдебен съвет ще освободи главния прокурор. И припомни, че за това са необходими 17 гласа от членовете на ВСС, "а голяма част от лицата във ВСС са лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев". 

На 23 март за трети път в рамките на година законопроектът за промени в Закона за съдебната власт, в който е заложено закриването на спецправосъдието, мина на първо четене в пленарна зала. След почти 4-часов дебат депутатите приеха промените със 134 гласа "за", 73 "против" (ГЕРБ-СДС и ДПС) и 0 "въздържал се".

Парламентарната правна комисия даде ход на закриването на спецправосъдието след почти 9-часов дебат на 16 март. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

3

офф бее

12.04 2022 в 09:37

Гешев е позор! Оставка!

10298

1

AntiZ

12.04 2022 в 08:00

Каква снимка, какъв блясък! Заслепи ме! Що за мода е повечето палячовци да си полират кратуните. Сигурно лесно се поддържат? Забърсва праха с влажен парцал веднъж на три дни и е готов.