"Оставката на правосъдния министър беше една предизвестена смърт"

Политическата воля беше насочена към това да се произведе един продукт удобен за Брюксел, смята Лозан Панов

OFFNews 10 декември 2015 в 10:50 4499 2

Председателят на ВКС: Оставката на правосъдния министър беше една предизвестена смърт

Снимка БГНЕС, архив

Оставката на правосъдния министър беше една предизвестена смърт. Това каза преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Според него оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов е била предизвестена още от т. нар. "исторически компромис", който самият Панов определи като най-окастрения вариант на идеите за реформа.

"Вчера бях в парламента и министър Иванов ми се видя оставен сам. Когато се гласуват промени в Конституцията и когато тя има огромно значение за цялата страна, нормално е той да има подкрепата на кабинета, а аз поне не я видях", заяви председателят на ВКС.

Той смята, че приетият вариант на промените в Конституцията е само за пред Брюксел.

"За съжаление, вчера политическата воля беше насочена към това да се произведе един продукт удобен за Брюксел, за да може да се покаже, че нещо се случва, а всъщност, това не е така. Оставката на министъра на правосъдието беше една предизвестена смърт от т.нар. исторически компромис", обясни Панов. 

Той репликира изказването на премиера Бойко Борисов, че иска не иска да "опраска", а да повиши съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова. "Г-жа Янева и г-жа Ченалова сега вече спокойно могат да бъдат избрани за генерален адвокат, за да може всичко да се успокои", каза той. 

По повод поправките в основния закон Панов заяви, че това е "най-окастреният вариант" на идеите, които са фигурирали в актуализираната стратегия за съдебна реформа. По думите му по този начин на реформата е даден заден ход. 

Според него нормалното разпределение на квотите в двете колегии на ВСС е 13 на 12, а гласуваното съотношение 14 в съдийската и 11 в прокурорската колегия води до дисбаланс. "Защо трябваше да се пита Венецианската комисия, след като никой не се съобрази с нейното решение. Много е важно в органа, който взима решения за съда, да има мнозинство от съдии, избрани от съдии. Председателите на ВКС и ВАС се избират по процедура, която изисква произнасяне на ВСС. В този смисъл и двете длъжности не се избират от съдии. Ето защо в колективния орган на съдиите трябва да има мнозинство от съдии. Нещо, което вчера не беше постигнато", обясни той.

Според него при 14-членна колегия на съдиите много лесно може да се стигне до блокиране на решенията със 7 на 7 гласа. Докато в колегията на прокурорите балансът е много по-различен, каза още Панов, цитиран от "Правен свят".

По думите му тепърва предстои и битката за Закона за съдебната власт

"Видяхме сигналът, който даде законодателната власт. В някои изключително важни пунктове като разделянето на ВСС, аз не видях политическа воля за промени", заключи още председателят на ВКС.

На днешното заседание на ВСС не присъстват главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВАС Георги Колев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!