"ДПС държи правителството на Борисов, както държеше и Орешарски"

OFFNews 10 декември 2015 в 09:11 8422 11

Снимка БГНЕС - архив

Ако в България има един властови център, той за краткост може да се нарече ДПС. Това важи не само за съдебната реформа, а въобще. 

Това заяви политологът Първан Симеонов в коментар за вчерашните събития в парламента и оставката на правосъдния министър по БНР.

Точно както ДПС държеше управлението на Орешарски, така държи и това управление. Държи го в два смисъла – да не падне, в ключови моменти гласува с него, държи го и в зависимост, иначе няма как да си обясним голяма част от случващото се, допълни той.

По думите му вчера има няколко новини – едната е, че ДПС успя да представи себе си като гарант, без който са невъзможни конституционните промени. И второ – по този начин се вкарва напрежение вътре в партиите на самия Реформаторски блок, защото те са принудени да реагират различно в тази ситуация. Третото, което се случва, е, че лека-полека ДПС изтласква реформаторите като реален партньор на управлението.

Реформаторите ще се опитат да направят две неща едновременно – и да изглеждат красиво, и да изглеждат прагматично, каза още Първан Симеонов. Не изключвам още министерски оставки, още повече че самият Борисов отдавна е доказал, че обича да разделя и владее своите партньори – министерските рокади могат да станат допълнителна причина той да нагнети още напрежение у реформаторите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!