Quantcast

Христо Иванов: Борисов винаги е бил ясен - ще се случва само това, което иска Цацаров

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2015 в 08:03 12188 21

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Борисов винаги е бил ясен, че ще се случат само неща, които са съгласувани с господин Цацаров и че това е условие.

Това заяви подалият оставка като министър на правосъдието Христо Иванов.

Нямаше отговор на въпроса защо министър-председателят е зависим от главния прокурор и защо разделението на властите у нас все още е мит.

Христо Иванов и тримата му заместници - Андрей Янкулов, Петко Петков и Вергиния Мичева - подадоха оставки вчера след като парламентът отхвърли предложението на ДСБ за повече контрол върху работата на главния прокурор. То предвиждаше колегията да е от 12 души - главният прокурор, четирима прокурори, един член от квотата на следователите и шестима от парламента. Предложението бе отхвърлено с гласовете на 204 депутати.

Те приеха предложението на АБВ и ДПС и колегията ще се състои от 11 души, като превес в нея имат прокурорите. В нея ще влизат главният прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член избран от следователите (които също са подчинени на главния прокурор) и петима, посочени от Народното събрание. Съдийската колегия е с една бройка. Така магистратите там ще са 14, като така представителството на квотите в нея става 6:6 - председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите и шестима, избрани от парламента.

"Имаме проблем със свръховластената фигура на главния прокурор. Огромна власт и никакъв контрол. Когато си насаме с такава огромна власт, започваш бързо да я употребяваш, има риск да я употребяваш не в публичен интерес. Опитахме се да променим нещо. До вчера имаше шанс за разпределение на квотите, което да доведе до някаква форма на контрол. Факт е, че това, което трябваше да бъде прието, е само основата. Но ако четири партии се отказват от ангажиментите, които са поели, и завиват в една посока – към върховенство на главния прокурор, за мен е пределно ясно, че няма да променим и Закона за съдебната власт.

Решението не беше взето заради аргументи. Това е политическо решение. Не успях да убедя премиера", заяви Иванов в интервю за Нова тв тази сутрин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2015 в 17:54

Целият този цирк с оставка е нагласен и се вижда с просто око. Зад спектакъла стои един от най-големите кукловоди, които са се раждали в България - Цветан Василев. Само преди седмица - две стана ясно, че Василев яко събира пари. От Фабриката за стъкло прибра няколко милиона, още от луксозните имоти, които е изкарал под масата. Тия пари да не смятате, че ще си ги тъпче в дюшека. Василев стартира скандала Яневгейт, чрез палетните порокатори от Бивол. Нали не забравяте, за онзи прословут сейф на Василев, в който има има доноси срещу цялата власт. Именно от там излезе и записа между двете съийки. Целта беше главния прокурор, за да може Василев да сложи свой човек на поста му и той да прикрие всичките му престъпления и да го изкара невинен. След като видя, че няма собено голям успех с атаката си там, Василев пуска в действие план Б, атака срещу самото правителство. Ако го събори ще настане хаос и в него той ще успеее да се покрие. Ако не падне правителството, то поне ще хвърлят в жертва главния прокурор. Докато Василев не влзе в затвора, схемите и трусовете в държавата няма да спрат.

10.12 2015 в 14:25

За Москов е по-добре (струва ми се) да излезе в опозиция - незаменими хора няма. Ако ГЕРБ искат да докарат докрай реформата в здравеопазването, може да продължат започнатото с друг министър.

Ако обаче остане, ще бъде употребен (включително и в реториката срещу ДСБ) и захвърлен.

Такъв е маниерът на Борисов.

10.12 2015 в 13:44

Докато не се пребори редактираният вот задкулисието ще създава лидери като тия в топ 3. Колкото до падането на маски според мен маските отдавна са си паднали при дбг и сдс само за Москов ситуацията е патова защото здравната реформа е над всичко и точно стартираха важните промени.

10.12 2015 в 13:13

ДБГ е ДПС-то на РБ.

10.12 2015 в 11:24

Между другото, в момента падат маските в РБ - тези, които сега напускат управлението ще може в бъдеще да разчитат на гласовете на гражданите. Останалите се самопосочват като подставени лица на #КОЙ.

10.12 2015 в 11:10

Сами можем да си отговорим на въпроса защо тогава Цветанов не е в ЗАТВОРА

10.12 2015 в 10:52

Всичко в света е в състояние на баланс отпределен от моментно съотношение на силите. В момента баланса в българското общество е силно в интерес на власт имащите начело с Борисов. Той е човекът който решава кои са приоритетите, кой и как да харчи държавните пари. И никой друг не може да контролира това тъй като той е над закона. На фона на последната брутална кражба на народни пари и липсата на отговори (КТБ) българина или ще демонстрира че е някаква сила във формирането на баланса или ще предостави пълен картбланш на властимащите за тотално и безконтролно ограбване на всичко до което се докопат. Във вторият случай българина освен всичко ще загуби и малкото достойнство с което разполага.

10.12 2015 в 10:47

Зима, не зима - сега трябва да сме на улицата, ако искаме поне децата ни да живеят в нормална държава.

Мафията, която ни открадна държавата (създадена и издържана от нас, гражданите) няма шанс срещу народа. Това е нейният кошмар!

10.12 2015 в 10:41

@ anton

Антончо, правилната дума е "удава", а не "отдава". Отдаването е друго...

Като не схващате разликата между тези две думи, как да схванете връзката между реформата в съдебната система и "кокошките на кака Рада"?!

10.12 2015 в 10:38

Бойко Борисов балансира. Бойко Борисов не ме подкрепи. Виждате ли за какво малоумие на опорните точки става дума. Липса на воля за антикорупционна политика. Двупосочни зависимости. Паяжина. Уравнението на Борисов. Картината на „Бойко“. Мармалад.

Христо Иванов извъртя ужасяващ шамар връз дебелите бузки на гурме ценителя Бойко Борисов. Потресаващо е да се наблюдава как един „книжен плъх“ като Христо Иванов мрънкащо разобличава в ефира на Нова тв мачото на „едната книга“ – „Винету“.

Да ви е честит, страхливци шлякани, Бойко Коректния. „През цялото време с г-н Борисов имахме изключително коректни отношения. Той винаги е бил достатъчно ясен с мен, че ще се случат само неща, съгласувани с г-н Цацаров“, заяви Христо Иванов, решил да насади „Бойко“ подобаващо. „Коректни отношения“, леле-леле.

Отсреща му беше странно „отстранена“ тв водеща – Ани Цолова даваше вид, че не знае къде се намира. Виктор Николаев слушаше повече какво му говорят в слушалката, отколкото да вниква в начина на представяне, аргументиране и защита на тезите на довчерашния министър на правосъдието.
„Очевидно е, че в България, ако главният прокурор може да обърне парламента по този начин, неговото желание да се превърне в закон, не задавам въпроси, задавам отговори. Аз не мисля, че има какво да се обяснява. Не е въпрос към мен защо Бойко Борисов се съобразява с главния прокурор.“, реши да откровеничи подир байряма Хр. Иванов.

„Очевидно е, че съмна и без петел, но денят е доста мрачен. Имаше една поредица от събития, която започна с тези записи – „две жени си говорят“. От момента, в който започнах да настоявам тези твърдения да бъдат проверени, срещу мен започна доста сериозна пропагандна война, не знам дали се забелязва отстрани, в която аз не получих никаква подкрепа.“, проплака бившият министър от липсата на подкрепа от Бойко Борисов.

Демек публично се оплаква, че Бойко Борисов не го е подкрепил, когато „вестниците на Пеевски“ го емнали и пласирали комбинацията, че щял бил да прави „преврат“. Двупосочни зависимости. „Вие да видяхте подкрепа някъде?“, попита обвиняващо Иванов „недосетливата“ Ани Цолова.

„Венецианската комисия казва, че България има проблем със свръховластената фигура на главния прокурор. Това е системен, структурен проблем, на българската демокрация. И нямаме никакъв контрол как тази огромна власт бива употребена. Когато си оставен насаме с такава огромна власт, почваш бързо да я употребяваш и има голям риск да я употребяваш не точно в полза на публичните интереси. До вчера имаше избор.“, реди ги едни Иванов. Леле, що стана?! Апропо.

Липсата на воля на „Бойко“ е „доброзорна“, разбира се. Всъщност става дума за липсата на воля на Ахмед Доган и неговата Онтологична Конструкция, пардон за гавраджийската гаргара, да се раздели с инструментариума си за въздействие, ех, върху разкаляния политико-корпоративен Терен.

Пеевски е само инструмент на Доган. Нищо повече. Някои го наричаха „маша“. Все тази. Важното е, че Бойко Борисов не може да се измъкне от хватката, с която го е гепцала Машата, да не говорим за Пипалата на Ахмед. Свършено е с Бойко Борисов, ако не се еманципира от Сарая. Приключен е. ГЕРБ е на Пързалката Сарайна като НДСВ и БСП.

„Външните фактори“ в София ще подложат Бойко Борисов на изключително мощен натиск, който ще го вкара в кофтален капан. Ксавие дьо Кабан говореше подир Христо Иванов за „НИЕ“ – посланиците на ЕС в София. Лидерите ще започнат да избягват „Бойко“ и ще се интересуват само от оградата край границата.

„Разпределенията на квотите“ са само средство за „разпределянето на порциите“. „Не става дума за политика, а само за властова игра“, вметна Христо Иванов, но Цолова и Николаев толкова бяха шубелисани, че никак не им се чуваше какво им говори в този момент бившият министър на правосъдието.

Уравнението на Бойко Борисов, както саркастично-ехидно подметна ексминистърът, го решават в Сарая. Лошото за „Бойко“ е, че заради мачкането на Христо Иванов се сдоби със съдбовен враг – служба на „външен фактор“, която може да приключи кариерата му, когато реши. С операция „Шалом“, да речем, в чест на Ханука.

Френският посланик Ксавие дьо Кабан ще му се види като палачинка с мед, като сланинка с туршия. О, да – Бойко Борисов не бива да забравя и „турския гамбит“ с руска салата.

Бойко Борисов и Делян Пеевски гризнаха Христо Иванов на закуска, да видим как ще се справят с „външните фактори“. Този път ще е различно. Всекиму неговото.