Христо Иванов: Борисов винаги е бил ясен - ще се случва само това, което иска Цацаров

OFFNews 10 декември 2015 в 08:03 12991 21

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Борисов винаги е бил ясен, че ще се случат само неща, които са съгласувани с господин Цацаров и че това е условие.

Това заяви подалият оставка като министър на правосъдието Христо Иванов.

Нямаше отговор на въпроса защо министър-председателят е зависим от главния прокурор и защо разделението на властите у нас все още е мит.

Христо Иванов и тримата му заместници - Андрей Янкулов, Петко Петков и Вергиния Мичева - подадоха оставки вчера след като парламентът отхвърли предложението на ДСБ за повече контрол върху работата на главния прокурор. То предвиждаше колегията да е от 12 души - главният прокурор, четирима прокурори, един член от квотата на следователите и шестима от парламента. Предложението бе отхвърлено с гласовете на 204 депутати.

Те приеха предложението на АБВ и ДПС и колегията ще се състои от 11 души, като превес в нея имат прокурорите. В нея ще влизат главният прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член избран от следователите (които също са подчинени на главния прокурор) и петима, посочени от Народното събрание. Съдийската колегия е с една бройка. Така магистратите там ще са 14, като така представителството на квотите в нея става 6:6 - председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите и шестима, избрани от парламента.

"Имаме проблем със свръховластената фигура на главния прокурор. Огромна власт и никакъв контрол. Когато си насаме с такава огромна власт, започваш бързо да я употребяваш, има риск да я употребяваш не в публичен интерес. Опитахме се да променим нещо. До вчера имаше шанс за разпределение на квотите, което да доведе до някаква форма на контрол. Факт е, че това, което трябваше да бъде прието, е само основата. Но ако четири партии се отказват от ангажиментите, които са поели, и завиват в една посока – към върховенство на главния прокурор, за мен е пределно ясно, че няма да променим и Закона за съдебната власт.

Решението не беше взето заради аргументи. Това е политическо решение. Не успях да убедя премиера", заяви Иванов в интервю за Нова тв тази сутрин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!