Осъдиха на 3 години затвор бившата шефка на Агенцията по вписванията

OFFNews 08 април 2016 в 15:45 4598 1

Осъдиха на 3 години затвор бившата шефка на Агенцията по вписванията

Бившата шефка на Агенцията по вписванията (АВ) Виолета Николова е осъдена от Софийския апелативен съд (САС) на 3 години затвор за раздадените 53 000 лева бонуси, съобщава "Правен свят".

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена след разследване заради това, че през 2011 година сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията, Николова сама призна, че през 2011 година е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях си е дала сама.

Решението на Апелативният съд е второ по това дело, след като преди година Върховният касационен съд (ВКС) го върна на втората инстанция. Първоначално Николова заедно с още две подсъдими - Тотка Стоилова и Райна Иванова, бяха оправдани. През октомври 2013 г. пък състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Десислав Любомиров осъди Николова на 5 години затвор. Тотка Стоилова също беше осъдена, но условно на 2 години затвор и 3000 лева глоба, а Раина Иванова беше оправдана.

При второто разглеждане на делото, Апелативният съд е изменил присъдата само по отношение размера на наказанието на Николова, като го е намалил на 3 години.

Още в хода на делото пред САС преди година стана ясно, че Виолета Николова е с тежко онкологично заболяване и се лекува в Англия. От решението на съда пък е видно, че още преди да се разболее, тя се е установила и работи на Острова.

За длъжностно присвояване в големи размери предвиденото наказание е от 3 до 15 години затвор, но според САС наказанието на Николова трябва да е минималното от 3 години. Именно заболяването на подсъдимата е мотивирало съда да измени присъдата, като в решението се казва, че то "независимо от проведеното химио и лъчелечение с отзвучаващи усложнения, налага бъдещо проследяване". Здравословните проблеми на Николова довели и до задълбочаване на депресивни преживявания, които започнали още към 2008 г., което също е отчетено от САС. Не на последно място съдът подчертава, че разследването и делото продължават вече 5 години. Според съда наказание от 5 години затвор "би било проява на ненужна репресия".

Въпреки тези съображения, САС е единодушен, че няма основания за условно наказание за Николова.

"При очертаната по-горе конкретна тежест на престъплението с оглед обстоятелствата, при които е извършено, и размера на причинената вреда от лице, натоварено с отговорна функция в администрацията, несъмнено се налага извода, че поправителното въздействие спрямо подсъдимата и предупредителното такова спрямо обществото, би се постигнало само с ефективното му изтърпяване. Установеното по делото здравословно състояние на Николова не бе счетено както налагащо съществено смекчаване на отговорността ѝ, така и приемане на същото като самостоятелно основание за отлагане изтърпяването на наказанието. За така приетото съдът отчете установеното на този етап адекватно и успешно проведено лечение на Николова извън територията на страната, където се е установила да живее и работи още преди заболяването си, като бъдещото ѝ здравословно състояние не би могло да се предвиди. Обективната невъзможност за последното произтича и от отсъствието на лицето от страната, създаващо затруднение за извършването на пълно експертно изследване, включващо личен преглед", се казва в решението на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови