Виолета Николова взела 73 000 лева бонуси заради денонощния си труд

Елица Мартинова 28 февруари 2012 в 15:14 3454 0

Виолета Николова  Снимка: БГНЕС
Виолета Николова Снимка: БГНЕС

Уволнената заради бонус от 48 000 лева директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова всъщност е взела много повече. През първата половина на 2011 година тя е взела 25 000 лева, а през второто шестмесечие на същата година - още 48 000 лева.

Премиите на Виолета Николова за първото полугодие на 2011 г.  били подписани лично от Маргарита Попова - тогавашен министър на правосъдието, която в момента е вицепрезидент.

Това каза самата Николова на пресконференция, свикана от нея. Целта ù беше да увери журналистите, че е получила съвсем законно въпросните 73 000 лева и че ги заслужава, защото парите били пропорционални на денонощния труд, който полагала за подобрението на работата на агенцията.

Николова беше отстранена от премиера на 20 февруари, след като се разбра за премията от 48 000 лева, които си разпределила лично от излишъците на агенцията.

По този повод Николова заяви, че законът ù дава право да разпределя по свое усмотрение излишъците в бюджета на Агенцията по вписвания. При изписването на средствата за допълнително стимулиране тя се водила от преценката си за постигнатите резултати.

Николова изтъкна, че е постигнала огромен успех, като е решила много висящи въпроси и е въвела ключови подобрения за работата на институцията. Отговорността ù била огромна - управлявала структура с над 600 човека.

Премиите в Агенцията по вписвания са били в размер на 166 хиляди лева месечно, с изключение на ноември и декември, когато са се раздавали по 190 хиляди на месец.

Няма реална опасност Европейската комисия да наложи санкция в размер на 800 хиляди евро на България заради забавеното вписване на европейските фирми в регистъра на Агенцията по вписванията, заяви Виолета Николова.

Наказателната процедура срещу България все още е на ниво досъдебно производство, а държавата ни ще изпълни задълженията си до средата на март, категорична беше Виолета Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови