Съдът оправда бившата шефка на Агенцията по вписванията

OFFNews 13 юни 2014 в 14:26 3371 2

Софийският апелативен съд (САС) оправда бившата директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

През септември тя бе осъдена от Софийски градски съд на 5 години затвор. САС потвърди и невинността на Райна Иванова, която бе оправдана и на първа инстанция.

На 17 октомври миналата година СГС я призна за виновна за това, че през 2011 година като длъжностно лице - изпълнителен директор на Агенцията по вписванията - е нарушила служебните си задължения и е присвоила сумата от 53 000 лева, поверени й да ги управлява. Съдът лиши Николова и от правото да заема държавна или обществена длъжност, както и от правото да упражнява юридическа професия за срок от 3 години. Тогава градският съд я оправда по второто й повдигнато обвинение, за това, че заедно с друга подсъдима - Райна Иванова (директор на дирекцията "Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" при Агенцията по вписванията) - на 29 декември 2011 година е написала писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверяват неверни обстоятелства. Двете написали, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение". Целта е била да бъде използван този документ пред заместник-министъра на правосъдието, като доказателство за тези обстоятелства.

Съдебният състав с председател съдия Десислав Любомиров оправда преди месеци изцяло Райна Иванова, но осъди третото подсъдимо лице - Тотка Стоилова, която е финансов контрольор в Агенцията по вписванията, на 2 години условно лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Съдът й наложи и глоба от 3000 лева. Според съда и според прокуратурата тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова.

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена след разследване заради това, че през 2011 година сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията, Николова сама призна, че през 2011 година е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях си е дала сама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието