Обвиняват заместник на Митов заради телефонните централи в посолствата

OFFNews 20 януари 2017 в 12:35 4725 2

Обвиняват заместник на Митов заради телефонните централи в посолствата

Прокуратурата повдигна обвинения срещу зам.-министъра на външните работи в оставка Христо Ангеличин заради покупката на телефонни централи за посолствата ни в чужбина.

Пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че Ангеличин се намира в следствения отдел и му се предявява постановление за привличане в качеството на обвиняем за извършено престъпление по служба. Тя обясни, че разследването е започнало преди около 1 месец и е по повод сигнала от депутата от БСП Кристиан Вигенин

Според него всеки един от посланиците ни е трябвало да преведе сума за над 30 хиляди евро за закупуване на телефонна централа, към която имало прикрепена фактура на фирма "Балкантел". Така всяко българско посолство закупува индивидуално централата, която после да бъде инсталирана. Сделката не е минала по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), а цената е завишена в пъти, което е ощетило държавната хазна с над 500 хил. лв. 

Отговорът тогава не закъсня. Зам.-министър Ангеличин заяви, че атаката от страна на БСП е заради амбициите на партията да овладее министерството. Според него сигналът за корупционна схема на бившия министър и депутат от БСП Кристиан Вигенин е донос и популистки ход.

Според прокуратурата Ангеличин е ощетил министерството с близо  840 хил. лева. В петък говорителят на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова заяви, че обвиненията касаят действия на зам.-министъра в периода 17 ноември 2016 г. - 5 декември 2016 г. 

По данните на държавното обвинение от 8 октомври 2015 г. Христо Ангеличин е упълномощен да отговаря за контрола и дейността на три дирекции в МВнР – „Бюджет и финанси”, „Сигурност” и „Управление на собствеността" и "Материално-техническо осигуряване".

„Във връзка с председателството на ЕС от страна на България, МВнР изготвя план за подготовка на държавата. Част от този план включва подмяна на телефонните централи в задграничните ни представителства. В плана изрично е разписано, че следва да бъде обявена обществена поръчка по ЗОП и чрез нея да бъде определен изпълнител. Въпреки че е запознат с изискванията на ЗОП, с плана за действие на МВнР, както и със служебните си задължения, Христо Ангеличин разпраща до 15 представителства на България в чужбина грами, в които разпорежда на нашите задгранични представители да извършат плащания по сметка на посочено от него дружество”, обясни говорителката на СГП.

По думите ѝ веднага след постъпването на сигнала за тези действия е започнала проверка на ДАНС, която на практика е предотвратила реалното настъпване на вредните последици. „Част от представителствата не извършват плащания, а тези, които са извършили, изискват незабавно връщане на сумите”, допълни Зорница Таскова. Предвидено е спрямо зам.-министър Ангеличин бъде взета мярка за неотклонение "подписка", а ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода” за срок до 5 години, както и лишаване от права.

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата разследва високопоставени служители на Външно заради платени 700 хил. лв., което също е станало със заобикаляне на ЗОП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10952

2

Мойри

20.01 2017 в 17:36

Поглеждайки, профила на затворниците, отдавна не вярвам в прокуратурата на България.

12385

1

Ivansti

20.01 2017 в 13:52

Това не е ли онзи който взимаше още една заплата докато беше зам. министър? Ми да!