Да издадеш е-документ от Външно: Опитайте по-късно!

Юлиан Христов 25 юли 2016 в 16:40 8469 6

Две седмици - точно толкова са били необходими на българин, живеещ в Гърция, да подаде електронно заявление за издаване на лична карта чрез системата "Е-Консулски" услуги на Министерството на външните работи (МВнР). Услугата за близо 500 хил. лв., която е обявена за работеща от няколко месеца, до момента е получила само една заявка за издаване на документ на българин от САЩ, но тя не е приета, защото за нея се изисква български електронен подпис.   

Петър Анастасов, който представлява сдружението на българите, живеещи на остров Крит, е в България, за да намери алгоритъм, по който съгражданите ни зад граница да могат да използват услугата. Пред OFFNews той разказа, че са му били нужни близо 13 опита за подаване на заявление от България, за да поръча лични документи, които да получи в Атина. 

По думите му събота и неделя електронната страница на услугата не е работила, а от фирмата изпълнител му казали в понеделник, че проблемът е отстранен. "Две седмици се превърнахме в бета тестери на системата, което не е наше задължение. Идваха ни двойно по-скъпи такси, то не бяха грешки за адреса, "опитайте по-късно" и т. н", разказа Анастасов.

"Аз съм в България 16 ден, още не съм си пуснал заявлението, при условие, че имам легален електронен подпис", продължава той. По думите му няколко пъти системата го изхвърляла с обяснението, че не може да бъде приет адресът му, след това имало съобщение за грешка в сървъра, за което трябвало да изчака два дни. По-късно пак опитал и когато подал заявлението, получил отговор, че трябва да плати двойно по-висока от обявената цена. Наложило се да се свърже с Външно, откъдето му обяснили, че е станала грешка и го помолили да пусне заявлението си отново. Пак не станало. 

"В събота сутринта опитах да пусна заявление на спокойствие, но сайтът не работеше. В неделя сутринта отварям сайта - не работи, снощи вечерта отварям сайта - не работи. Днес сутринта в 8.30 часа - не работи. В 11.00 часа говорих по телефона с ваши колеги журналисти, помолих ги да проверят в ефир линка - сайтът не работеше", разказа Анастасов. По думите му от МВнР обяснили, че системата си работи.

"След 13 опита виждаме, че нямам нито един успешен", обяснява Анастасов, чиято идея е да може да помогне на българите в чужбина да използват системата. Ако тя работи, ще спести 100 процента от разходите и времето на хората, убеден е той.

Амбицията му е до 40% от българите зад граница да ползват услугата. За това обаче се оказва, че трябват допълнителни усилия.

От началото на този месец в сила е европейска директива 910 от 2014 г., според която страните членки трябва да признават електронните подписи, издадени на територията на ЕС. Очевидно това изискване все още не е в сила у нас и системата на Външно приема само български е-подпис. 

Анастасов дава формулата, по която системата може да работи ефикасно, така че да влезе в услуга на 40% от българите зад граница - ако заявлението за нова лична карта бъде изпратено успешно чрез системата, чрез изнесени консулски дни по места, те ще могат да получат новоиздадения си документ. Сега за тази услуга се изисква ходене два пъти до съответното консулство, което означа разходи на средства и време.  

"Ако това е най-добрата система, която са направили, какво да мислим за останалите?", пита Анастасов. По думите му с разработването на тази система се прави изкуствено разделение на българите на две - тези в България и тези зад граница. "В същия момент, същата подобна система се прави в МВР за българите в България, което е нонсенс. Системата може да бъде само една и да издава документи за всички българи, с тази разлика, че трябва само да се посочи адресът на получаване - за българите в България това е съответното МВР, а за тези в чужбина - адресът на консулството", пояснява Анастасов. 

Временното решение за момента е фирмите, които издават електронен подпис в България, да го издават на българи зад граница чрез упълномощено лице. Три от петте фирми потвърдили, че това може да стане. Този вариант обаче значително ще оскъпи услугата.  

"Някой трябва да потърси отговорност, защо, след като българската държава е имала 18 месеца да изпълни този проект, който е 100 % финансиран по европейска линия, защо те са се бавили 14 месеца и е трябвало миналата година през юни да връчат договора на фирмата изпълнител, според който системата е трябвало да бъде изработена за срок от 9 месеца, но не по-късно от септември. Защо не оповестяват програмата?", пита той. 

Според него от МВнР би трябвало за кажат, ако имат технически трудности, които ще бъдат отстранени, но не и да се твърди, че системата работи. "Те обаче обвиняват българите зад граница. Три месеца никой не прояви интерес и има прехвърляне на топка: "Виждате ли ги, мухльовците от чужбина? Ние им направихме система, те не я ползват". Тази система е направена, за да не съществува. Те още при самото създаване са задали критериите, така че да не се ползва", каза Анастасов.

Още в четвъртък OFFNews отправи запитване до МВнР за системата. Оттам обещаха отговор, който все още не е получен. Неофициално от министерството казаха, че е нормално да има технически проблеми, но това не означава, че услугата "Е-Консулски услуги" не работи. До момента от МВнР няма официален отговор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

5

66

25.07 2016 в 22:09

коя фирма е усвоила парите

за калпавия сайт - боклук ?

29585

4

Izalina

25.07 2016 в 20:38

Докато за IT-crowd и изключително необходимата огромна администрация и бюрокрация се назначават братчеди и човек на мой човек със съмнителни способности в материята така ще е. Свикнали сме.

Стойността на инвестицията не я коментирам въобще!