Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Външно поръчало телефони с интернет за 30 хил.евро във всяко посолство

Сделката е заради председателството на ЕС и ощетявала страната с половин милион лева

Антония Чорева 16 декември 2016 в 10:50 8659 1

Прокуратурата и ДАНС проверяват скандална сделка на Министерство на външните работи за закупуване на нови телефонни централи с интернет, които се инсталират в българските посолства с цел подобряване на комуникацията с тях за предстоящото председателство на Европейския съюз.  

Непосредствено след втория тур на изборите МВнР изпратило грама на всяко българско посолство в Европейския съюз да си закупи нова телефонна централа заради председателството на България на Европейския съюз. 

Всеки един от посланиците трябвало да преведе сума за над 30 хиляди евро за закупуване на телефонна централа, към която имало прикрепена фактура на фирма "Балкантел". Така всяко българско посолство закупува индивидуално централата, която после да бъде инсталирана. 

За сделката сигнализира в парламента депутатът от БСП Кристиян Вигенин, който уточни, че разходите по сделката са завишени в пъти, а сделката е заобиколила Закона за обществените поръчки и загубите са за над полови милион лева. По думите му, за да се закупи толкова скъпа техника, трябва да се представят поне три оферти, за да бъде одобрен разходът.

А самите телефони трябвало да минат през интернет, чиято цена на сървъра е между 15 и 25 хиляди евро. Вигенин уточни, че такъв сървър в магазина струва 1000 евро.

Фактурираният сървър - централа, който е над 50% от общата стойност на разхода, е модел MiVoice Office 470. Проверка в интернет показвала, че този модел сървър обслужва до 600 телефонни номера, а ще бъде инсталиран в посолства с едноцифрен брой служители.

Вигенин каза още, че поне двойно била завишена и сумата за труд, която ще инсталира софтуера. 

Прокуратурата и ДАНС вече разследват сделката за телефони на външно министерство, а плащанията са спрени, преди да бъдат направени.

Сделката не може да се разследва от съответните страни на посолствата, тъй като в тях важат българските закони, уточни Вигенин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews