Външно: БСП искат министерството, а компютрите ни са от 15 години

OFFNews 16 декември 2016 в 15:18 5634 0

Снимка OFFNews

Всички правила при поръчките на сървъри за телефоните на българските посолства са спазени.

Това заяви на брифинг зам.-министърът на Министерство на външните работи Христо Ангеличин по повод обвиненията на БСП, че външно е пуснало много скъпа процедура за телефонни централи с интернет заради председателството на страната ни на Европейския съюз.

Според него сигналът за корупционна схема на бившия министър и депутат от БСП Кристиан Вигенин е донос и популистки ход. 

"В последните няколко седмици БСП се опитва да вземе много голяма хапка и тя е Министерство на външните работи. И в момента се търси под вола теле", заяви Ангеличин.

По-рано днес Вигенин обяви пред журналисти, че в над 30 наши посолства са поръчани сървъри за телефонни централи на крайно завишени цени - между 15 и 25 пъти над пазарната цена на устройствата. Според депутата е редно да се направи една обществена поръчка, а не отделни за всяко посолство. 

Депутатът от БСП е подал сигнал към прокуратурата и ДАНС, които вече предприеха действия.

Ангеличин подчерта, че МВнР работят в рамките на закона. В момента поръчките са спрени, всички документи са предоставени на ДАНС.

"Благодарение на това действие на БСП е много вероятно за нашето председателство, което е короната на едно усилие на една държава, ние да нямаме съвременни централи. А усилието за подновяване на тези централи е почнало по времето на Вигенин. Нищо ново под звездите - едно усилие на това министерство да се модернизира", каза той.

Според зам.-министъра в институцията все още има компютри на 15 години, защото при всеки опит за модернизация "някой пише донос".

На въпрос дали наистина са превишени многократно цените на устройствата, той заяви: "Пратиха ми някакви линкове от "Амазон". Ако вие днес си купите нещо за 10 000 от едно място, аз мога да ви пратя линк от друго за 2000 лв. Ако вие си купите днес телевизор за 2 лв, а тя телевизор за 3 лева, това вярно ли е? Става въпрос за различни централи на различни места. В Брюксел заради председателството имаме нужда от повече от 150 входа."

Ангеличин също така каза, че макар да няма обществена поръчка, противно на думите на Вигенин са избирали между оферти на общо 3 фирми.

"Търсихме фирма, която да има много голямо реноме в общественото пространство, това е фирма, която има всички сертификати за класифицирана информация. Тук не може да си вземем някой от битака или някой от "Амазон", каза Ангеличин.

Зам.-министърът настояваше, че са избрали най-добрата оферта. Отказа да потвърди дали тя е била и най-скъпата, защото това нямало значение.

Ангелчин добави също, че във всяко посолство поръчката е до прага, допустим да не бъде обществена - 70 000 лв., общо цената е над 700 000 лв.

На въпрос защо поръчките са били разбити на части, така че да паднат под изискванията на закона, той отговори, че законът го позволява и после добави, че по този начин поръчката става по-бърза. 

"Категоричен съм, че всяко нещо, което съм направил, е доказуемо с документи, и зад него стоят хора, компетентни с името и лицето си, не с други части на тялото", заключи Ангелчин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови