Моника Маковей: Борисов няма намерение да се бори с корупцията

Първо България да си намери най-правилната фигура за прокурор

Ива Оприкова Последна промяна на 24 май 2015 в 17:47 36017 29

"Думите на вашия премиер, че в Румъния няма реална борба с корупцията, а арестите на висши политици са просто политически гонения, са лош знак. Те означават единствено едно, че Бойко Борисов няма намерение да води истинска борба с корупцията. Политиците трябва да бъдат разследвани."

Тази остра критика отправи към министър-председателя бившият министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей.

Пред Нова телевизия символът на това, което днес определяме като "румънско чудо" в борбата с корупцията по високите етажи на властта, препоръча първо България да си намери най-правилната фигура за прокурор и политик, които да са независими и никой да не може да ги шантажира.

„Има заплахи и какво ли още не, но трябва да имаш твърди хора – и прокурори, и съдии“, категорична е Маковей.

Сегашната евродепутатка разказа още детайли за дългата й борба с корупцията.

"Когато Траян Бъсеску ме покани за министър, мотивите му бяха, че съм надпартиен човек и никой от политическата класа няма да ме моли за услуги. Така приех поста. До тогава в Румъния нямаше политическа воля за борба с корупцията, имахме Агенция за борба с корупцията, но тя не се занимаваше с висшите етажи на властта, а с кондукторите по влаковете и студентите, които се возеха без билети. Започнахме с 3-годишен план за борба с корупцията, в който написахме, че ще създадем специална структура, ще направим случайно разпределение на делата", спомня си първите стъпки Маковей.

"Впоследствие създадохме една нова агенция, която обследваше политици от всички политически партии, променихме законодателството и конфликтът на интереси стана престъпление в Румъния. След това с инат започнах да прилагам всички мерки. В началото всичко трябваше да се прави бързо. Мина в правителството, но не и в парламента. Трябваше да преговарям с депутатите, които днес вече са в затвора", посочва Маковей и признава, че често е била притискана до стената, за да не бъдат приети предложените от нея реформи.

"Никой не вярваше в началото, че Националната дирекция за борба с корупцията ще работи така, както работи днес. Заведох дела не само срещу опозицията, а и срещу тези, които са на власт. Виждах шок по лицата на хората, които управляваха. Казах им, че всеки ще бъде разследван, независимо от партийната им принадлежност. Предложих независимо лице за шеф на Агенцията за борба с корупцията. Лично го изпитвах с психолог. От тук започна всичко. Не институцията е важна, а подходящият човек. Щом се краде много, има голяма корупция. Нека да не се лъжем, имаме корупция. Щом хващат шефа на борбата с корупцията, значи така трябва", посочва Маковей и допълва, че в Румъния се разследват политици от всички политически партии и не става въпрос за политическа мъст.

"Много е лесно да казваш, че си политически неудобен и затова искат да те вкарат в затвора“, обяснява правилните стъпки за борба с корупцията бившият правосъден министър на Румъния.

Маковей призна, че би приела да стане правосъден министър на България, но никой не я е потърсил досега.

„Имате ли днес политик в България, който иска да направи нещо? Питаха ме дали бих се съгласила да бъда правосъден министър на България – отговорих „да“, но никой не ме потърси. Никой не иска да се бори срещу корупцията, защото политиците ще бъдат жертвите“, каза още Моника Маковей.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.05 2015 в 23:39

Имам един въпрос.
Тъй като сме в европейския съюз,не е ли възможно да назначим г-жа Маковей по съвместителство за главен прокурор?

25.05 2015 в 12:02

Еeee не може да е вярно. 100% са и платили от Позитано или Драгалевци.

25.05 2015 в 01:18

Достойна позиция!
Всеки от нас знае това което тя казва, но никой друг не му го казва откровенно в лицето.
Браво!

25.05 2015 в 01:10

off, първия параграф няма да го махна - умирам от срам от нашия примитивен премиер. Факт е, че за много българи явно е модел за подражание. Но това е друга тема.

Съгласен съм, че по-нормално правителство няма да имаме при нови избори. Няма време и трябва да се действа СЕГА.

25.05 2015 в 01:04

Е един да схване. Остават още 4 милиона и ще се оправим.

#25 сега забрави първия параграф от това дето написа. Това е без значение. Няма праведни политици. Има политици, които притиснати до стената не смеят да правят глупости. Не ми казвай, че Иван Костов от заплата ба университетски преподавател е спестил 150 000 за влога си в КТБ.

Просто трябва постоянен натиск от обществото и медиите за важните неща. За назначаването с конкурси, за изнудването на хора и фирми от администрацията. За такива ежедневни но важни неща. Другите работи ще си дойдат по местата.

А ние в момента картофи, пияници, тикви, лишей, бъзливци, смелчаци.....това не е важно. Няма перфектни политици. Няма от къде да ги намерим. В България дори нямаме хора с подходяща квалификация. Бойко пак е добре, че можеше някой юрист консулт или икономист от югозападния университет или библиотекарския да изберем .....

25.05 2015 в 00:19

Дамата е смела и може би би имала успех у нас, ако нямахме за премиер мутрата ББ (бъзливия бодигард), обвързан с ДПС (КТБ) и дори БСП.

Единствено масов обществен натиск може да накара ББ да не бламира и подкрепи реформа в правосъдието. Затова - хайде пред парламента всички, които мислят, че мястото на България е в Европа - ЕС и НАТО, да напомним на Премиера кой е суверена и какво иска той.

"Върви, Народе възродени..."

25.05 2015 в 00:13

off- на общество държано дълги години бедно и необразовано тренирайки апатията му като не му се предлага избор на честни политици, защото системите позволяват купен вот и фалшификация кой да избере между мразените от всички фалшиви лидери - ДПС, БСП или ГЕРБ? Виж, че и РБ е пълно с членове на същите партии.

Ако не ги тикат в затвора при кражби и търговия с влияние разните кметове и депутати (0% в затвора, а милиарди се източват от всички сфери) как да се научат, че не трябва да крадат? Не виждаш ли, че който е срещу тях го убиват, защото са мутри и не им се влиза в затвора (справка - вещите лица по делата на ЦЦ, Мишо Бирата и т.н.)