Херо Мустафа и Данаил Кирилов обсъдиха върховенството на закона в България /обновена/

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2020 в 18:10 4265 3

Снимка Посолство на САЩ

Американският посланик Херо Мустафа се срещна днес с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и неговите заместници, за да обсъдят въпросите за върховенството на закона преди стратегическия диалог между САЩ и България в сряда, съобщиха от пресслужбата на посолството у нас. 

В срещата взе участие и Пол Ваки, регионален директор за Централна и Източна Европа и Близкия Изток в Службата на Министерството на правосъдието на САЩ за развитие, подпомагане и обучение в чужбина.

Новият постоянен юридически съветник на посолството на САЩ Джесика Ким също се включи в срещата. Тя пристигна миналия месец като постоянен регионален юридически съветник на Министерството на правосъдието за България и Румъния, предоставяйки помощ на правосъдния сектор за изграждане на капацитет в борбата срещу обществената корупция, прането на пари и организираната престъпност.

Двете страни се споразумяха да развият диалог и да споделят ноу-хау за по-голяма независимост на съда и за прокурорска отчетност.

Според пресцентъра на българското правосъдно министерство е била обсъдена предстоящата първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, насрочена за сряда, 8 януари, в чиято програма е включена и работна сесия „Върховенство на закона“. Стратегическият диалог се разглежда като продължение на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп през ноември 2019 г. в САЩ, сред чиито акценти бе и правоприлагането, уточняват оттам.

По темата за превенцията срещу корупцията министър Кирилов е запознал посланик Мустафа с целите на закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, и с дейността на едноименната комисия. Акцентите от изложението му обаче не са цитирани от пресцентъра, въпреки изключителната им обществена значимост.

По отношение на по-лесния достъп до правосъдие двамата дискутирали възможността за въвеждане на индивидуална жалба на българските граждани до Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2103

3

Дедовия

07.01 2020 в 08:00

Хаха! Барни Ръбълът обсъдил!!! Вицът на деня!

8075

2

elbarbudo

06.01 2020 в 20:14

Освен на Лаура Кьовеши и на Джесика Ким ли ще чакаме? Ама като гледам няма да дочакаме...

1910

1

Georgi Gracata

06.01 2020 в 19:34

Г-жа Мустафа запозната ли е с решенията на 14-тия конгрес на БКП и речта на другаря Андрей Карлович Луканов? Цитирам:
-Другари,член 1-ви от конституцията на България отпадна и ако искаме да запазим ръководната роля на ПАРТИЯТА трябва да изградим икономически лостове и запазим влиянието си МВР и Съдебната система."Кое от това изказване на стратега на прехода(вътрешно-партиен преврат) не се збъдна?Коя от управляващите досега партии не е рожба на БКП.Лошото е че последната издънка ГЕРБ се оказа най-голямата кръпка от злобни неграмотници но удобни глупаци 10 г.