Гешев се оплаква на Фон дер Лайен, че Сърбия не е задържала издирваните за Nexo

OFFNews 13 април 2023 в 09:57 1505 4

Иван Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев сигнализира ЕС, че Сърбия не съдейства за екстрадиция на издирваните по случая Nexo.

Той е изпратил писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола за възникнали трудности с приложението на Европейската конвенция за екстрадицията на български граждани от Република Сърбия, съобщиха от прокуратурата.

Прокуратурата води разследване за изключително тежки трансгранични криминални престъпления, свързани с организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и компютърни измами, и причинени вреди в различни държави, посочват от държавното обвинение.

По досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени четирима, сред които Коста Кънчев и Антони Тренчев.

На 4 април прокуратурата е уведомена, че двамата са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система, а също и по канала на Международната организация на криминалната полиция - Интерпол.

Три дни по-късно е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, че двамата обвиняеми са пристигнали на 6 април в 23:05 ч. на летището в Белград с полет от Дубай. Същия ден на основание на Европейската конвенция за екстрадиция са изпратени спешно чрез Интерпол и до сръбските власти преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите. Още на 7 април по факс е получено съобщение от Генералния секретариат на Интерпол, че документите са получени.

В писмото на главния прокурор Иван Гешев се посочва, че Сърбия не е изпълнила задължението си по Европейската конвенция за екстрадиция и не е предприела незабавни действия за временно задържане на издирваните лица и незабавното уведомяване на България за резултата от изпратените молби до сръбските власти. Така на издирваните е позволено да избегнат наказателна отговорност в България.

Случаят е безпрецедентен, досега такъв казус с неизпълнение на международен договор в областта на наказателното право не е установен в нашата практика, пише в писмото на Гешев.

В него главният прокурор отправя искане да бъде инициирана в спешен порядък процедурата на разрешаване в дух на приятелство на възникналите затруднения по приложението на Европейската конвенция за екстрадиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

13.04 2023 в 12:21

Като знам традиционно какви правно и фактически издържани искания за арест пращат българските власти, нищо изненадващо няма.

1017

3

Hi

13.04 2023 в 11:06

Е как да не се занимава. Що кокошки излови от битовата престъпност. За другите има чадър, иначе и той вече да е офейкал я в Белград, я в Дубай

865

2

Constanza

13.04 2023 в 11:06

Как защо, направили са дарение за предизборната кампания на ПП-ДБ. В момента Гешев прави показно за фирмите, да видят какво ще им се случи, ако си помислят да подкрепят въпросната коалиция.

925

1

ешо

13.04 2023 в 10:30

нексо не са извършили престъпление в България и не знам гешев защо не се занимава с тези които правят престъпления в нашата държава

 
X

Да помогнем на украинските деца!