До 2 седмици прокуратурата ще обяви заключенията си за приватизационните сделки от Прехода

Операции в 114 населени места срещу битовата престъпност

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2020 в 12:07 3416 2

До две седмици прокуратурата ще се произнесе по приватизационните сделки от Прехода и ще бъде оповестен анализът от извършените проверки. 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който беше на посещение в Пещера и в Пазарджик заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов по повод мащабни акции в цялата страна срещу битовата престъпност.

По думите на Гешев е получена информация и доклад на Национална агенция "Държавна сигурност" за 14 от най-големите като актив приватизиционни сделки, "като се започне от Кремиковци - получен е докладът и в момента той е разпределен на съответните наблюдаващи прокурори от ВКС. Те извършват проверка има ли данни и доказателства за извършени престъпления, дали са изтекли давностните срокове, дали в едни предишни години са водени досъдебни производства, за да може да се извърши анализ", обясни обвинител №1.

Той добави, че нищожните сделки нямат давност. "В един друг период при един друг главен прокурор, тогавашното правителство и парламент отнеха възможността на прокуратурата съзнателно да атакува в съда нищожни сделки. Това беше направено съзнателно и беше политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано. В момента прокуратурата няма такава възможност, но може да извърши анализ и да сигнализира съответните министерства", каза Гешев.

От думите му стана ясно, че до 2-3 седмици ще бъде оповестен този анализ. "Този процес в по-голямата си част беше една брутална кражба и грабеж и бяха ограбени над 90% от българското население. Това може да се види във всеки един български град", заяви главният прокурор.

"Поводът да съм тук е рутинна съвместна операция на Районна прокуратура-Пещера, Окръжна прокуратура-Пазарджик и съответните структури на МВР по линия на битовата престъпност. Днес се провеждат такива операции на територията на почти всички области и на 24 население места. За седмицата са предвидени такива операции на 114 населени места", посочи той. 10 души са задържани.

"За мен и колегите не са важни толкава резултати, макар че има образувани досъдебни производства за наркотици, оръжие, предмети с белези на културно-исторически ценности. За нас е по-важно друго - това, което в едни други години се наричаше профилактика, т.е. по важно е да не се случват престъпления и нарушения на закона. Това, че някой е хванат и е изправен пред съда, е важно, но в крайна сметка са пострадали хора и са разбити човешки съдби. По-важно е да се намали нивото на тази престъпност", обясни Иван Гешев. 

Днес пред Специализирания апелативен съд ще се гледат мерките за неотклонение на обвиняемите.

Гешев препоръчва всеки да прочете публикувания разпит на обвиняем по делото (Боклукгейт), за да се разбере "потресаващата истина как се опитват да унищожат бъдещето на децата ни, страната ни и на природата ни. Много е интересно". 

На въпрос за Васил Божков Гешев отговори така:

Кой е Божков? Поредният обвиняем от поредицата български олигарси, които се укриват от правосъдието. Той се укрива не от българското, а от европейското правосъдие. Може да си избере, каквато си иска защитна стратегия и да говори, каквото си поиска. Връщането му не зависи от българските държава и прокуратура. Прокуратурата си е свършила работата, като е подала съответните документи. Резултат зависи от ОАЕ или от Сърбия, ако говорим за подсъдимия Цветан Василев. В държави извън ЕС решението е политическо на съответната държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8959

2

Станчо Панса

09.06 2020 в 13:10

И как провериха няколко хиляди сделки за няколко седмици?

5784

1

Бабатунде

09.06 2020 в 12:37

От дребна битова престъпност щетите са основно в няколкостотин лева, до няколко хиляди при кражба на автомобил (често с Каско !). При по-добра организация при тулупите пиявици от "Полиция" и завишени присъди (не 24 часа за некой циганин, който след 1 седмица пак ще краде), нивата биха се намалили драстично и то без намесата на главния тулупокаскет на републиката. В същото време, поради корупция загубите са винаги в минимум няколко милиона, което ощетява много повече населението на Р. България ! Кога ще решите да направите проверка на г-н Доган, г-н Пеевски, г-н Борисов, г-н Горанов, г-н Домусчиев, че дори и на г-жа Нинова ? Докато далаверите на главата джипка-тулуп на републиката не спрат, няма никакъв смисъл от Вас, гусудин дебеловарт каскет !

Интересно е, че имате доста благосклонно мнение към комунистическият режим, с неговата "профилактика". Може да върнете и Белене за всеки посмял да се присмее на онзи дебел боклук, със селския речник ! :)