Държавата плаща 130 хил. лв. заради полицейски гафове на Цветанов

Юлиан Христов 11 юни 2015 в 10:02 7828 13

Държавата плаща 120 хил. лв. заради полицейски гафове на Цветанов

Снимка БГНЕС, архив

Държавата ще трябва да плати близо 130 хил. лева на засегнатите от полицейски гафове на Цветан Цветанов при шумните му акции като вътрешен министър, показа проверка на OFFNews.

Последното решение е от вчера, когато правителството гласува изплащането на 5100 евро на бившия началник на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов в изпълнение на решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). България беше осъдена по това дело през февруари с мотива, че държавата ни не е спазила презумпцията за невиновност.

Така данъкоплатците ще трябва да платят над 10 000 лева заради непремерено изказване на Цветанов на пресконференция, с което той директно обвинява Костадинов, че е подпомагал организирана престъпна група за обири, като е прибирал процент от печалбата. 

Според ЕСПЧ изявленията на официални лица на пресконференция в деня на задържането са надхвърлили представата за предоставяне на информация и са създали в обществото впечатление, че жалбоподателят е сред най-влиятелните членове на престъпна група.

Присъденото обезщетение за неимуществени вреди е 3600 евро, а за разходи и разноски – 1500 евро.

На сметката на държавата са записани и 44 хил. евро по друга присъда, свързана с действия на МВР по времето на Цветанов. През октомври 2013 г. съдът в Страсбург осъди България по жалба на семейството на бившия общински съветник от БСП Борислав Гуцанов. През 2010 година в операция "Медузите" той беше задържан по обвинения за организиране и ръководене на престъпна група, умишлена безстопанственост, длъжностни престъпления и сключване на неизгодни сделки. Според решението на съда българските власти са нарушили няколко текста на Европейската конвенция за защита на правата на човека, като са използвали неправомерно полицейско насилие при ареста на бившия общинар, нарушили са презумпцията за невиновност и неприкосновеността на дома му. Освен това Гуцанов е бил задържан под стража за дълъг период от време без разумни юридически аргументи. Съдът тогава прие и оплакванията на жалбоподателите за нечовешко третиране. 

В началото на годината правителството взе решение да изплати 15 хил. евро на бившия военен министър Николай Цонев, който имаше намерение да съди държавата заради ареста му. Тогава МВР разпространи кадри от акцията, в която бившият зам. градски прокурор Роман Василев го нарече "абсолютен престъпник". Няколко години по-късно Цонев беше оправдан по всички четири дела, които бяха образувани срещу него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!