Окончателно: Обвиненията срещу „Октопод“-а рухнаха, делото е прекратено

Юлиан Христов Последна промяна на 28 февруари 2014 в 13:32 9253 18

Една от специализираните акции, с които МВР и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов рекламираха възможностите си за борба с организираната престъпност - „Октопод“, претърпя очакван крах. Близо четири години след провеждането на операцията, прокуратурата не успя да събере необходимите доказателства, така че повдигнатите обвинения да влязат в съда.

Специализираният съд взе решение за прекратяване на разследването по т. нар. „Голям Октопод“. По него освен Алексей Петров, подсъдими са още Антон Петров-Хамстера, адв. Николай Велков, Йордан и Пламен Стоянови и Момчил Кръстев. При ареста им през 2010 година беше обявено, че групата е имала влияние по най-високите етажи на властта и съдебната система, където е впила пипала.

Четири години по-късно голяма част от обвиненията за организирана въоръжена престъпна група, която се занимавала с търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи и неплащане на данъци, източване на ДДС, рекет, изнудване и склоняване към проституция отпаднаха, а разследването беше разделено на две части – т.нар. Малък и Голям Октопод.

Единствено Малкия Октопод стигна до съд, където вече втора година се влачи на първа инстанция. Там подсъдими са Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, експрокурорът Цеко Йорданов, както и Кирил Топалов и Янко Попов. Тази група отговаря по обвинения за рекет и изнудване.

С невъзможността на прокуратурата за четири години да събере нужните ѝ доказателства, става ясно, че всъщност група „Октопод“, която е дърпала конците в държавата, не е съществувала. Прокуратурата не внесе обвинителен, с което съдът беше принуден да прекрати производството. На практика по този начин прокуратурата сама се отказа от обвиненията.

Въпреки, че още през февруари 2010 г. прокуратурата повдигна обвинения за участие във въоръжена престъпна банда, занимавала се 12 години с рекет, пране на пари. икономически престъпления (сред които и източването на „Кремиковци"), сводничество, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, с тартор Алексей Петров, днес става ясно, че такава група не е съществувала.

Междувременно част от набедените за членове на „Октопод“-а, вече са подали жалби в съда в Страсбург за обезщетения за нанесени неимуществени вреди и пропуснати ползи. Така например Пламен Стоянов-Дамбовеца иска компенсация от 85 млн. евро за вредите, които държавата е нанесла с ареста и обвиненията му и 4 години по-късно продължава да причинява на бизнеса му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.02 2015 в 09:43

Сега всички да заведат дела с/у Цветанов за да го видиме най после осьден.

01.03 2014 в 13:27

комунистите си пазят стоката

01.03 2014 в 00:56

И това ще мине в графата - Костов е виновен... Родино моя, омайна, сладка!

28.02 2014 в 22:19

Честни магистрати в България няма. Идете им вижте колите и палатите / които все са им дарение / и ще се убедите . Ако някой трябва да влиза в затвора, това са първо съдиите и прокурорите ,а после останалите престъпници.
Съдебната ни система е една воняща на корупция шуробаджанашка дупка.

28.02 2014 в 20:59

Ще ни върнат десетилетия преди 1989 г. Ми да вървя да си избирам дърво да ме не премажат тълпите, юрнали се към Терминал 2. Дано сколасам да се покатеря, че вече не съм първа младост. Ако бях, щех да надбегам сички.

28.02 2014 в 17:46

Честито на ОКТОПОДА!

28.02 2014 в 17:04

Виждам, че почвате да търсите бате ви Бойко със свещи да ви спасява от тия лайнари, ама вие сами си ги избрахте! Мършав прост народ - след 3 години пак за тях гласувайте и плюйте герб!

28.02 2014 в 16:21

Естествено че ще отпаднат. Нали точно тези, кото са на власт сега са ги набутали "по най-високите етажи на властта и съдебната система".

28.02 2014 в 15:32

Куте, и на теб обяснявам, че ако това са опорни точки, те са лично и собствено мои. Не съм ги получил от твоя еднофамилец или от някой друг парторг. Колкото до прякорите-"цвъцко" дори не е прякор, а начин на мислене и поведение. Колкото до моите скромни познания по български - не виждам, кой тук може да ми прави забележки. Лопе де вега!

28.02 2014 в 15:26

Че то има ли изненадани от развоя на събитията. Тази нелепа игра - ние ги хващаме, вие ги пускате, вече толко се изтърка и опротивя! Е, друго си е да живееш в страната на чудесата :)