Окончателно: Обвиненията срещу „Октопод“-а рухнаха, делото е прекратено

Юлиан Христов 28 февруари 2014 в 13:32 10108 18

Една от специализираните акции, с които МВР и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов рекламираха възможностите си за борба с организираната престъпност - „Октопод“, претърпя очакван крах. Близо четири години след провеждането на операцията, прокуратурата не успя да събере необходимите доказателства, така че повдигнатите обвинения да влязат в съда.

Специализираният съд взе решение за прекратяване на разследването по т. нар. „Голям Октопод“. По него освен Алексей Петров, подсъдими са още Антон Петров-Хамстера, адв. Николай Велков, Йордан и Пламен Стоянови и Момчил Кръстев. При ареста им през 2010 година беше обявено, че групата е имала влияние по най-високите етажи на властта и съдебната система, където е впила пипала.

Четири години по-късно голяма част от обвиненията за организирана въоръжена престъпна група, която се занимавала с търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи и неплащане на данъци, източване на ДДС, рекет, изнудване и склоняване към проституция отпаднаха, а разследването беше разделено на две части – т.нар. Малък и Голям Октопод.

Единствено Малкия Октопод стигна до съд, където вече втора година се влачи на първа инстанция. Там подсъдими са Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, експрокурорът Цеко Йорданов, както и Кирил Топалов и Янко Попов. Тази група отговаря по обвинения за рекет и изнудване.

С невъзможността на прокуратурата за четири години да събере нужните ѝ доказателства, става ясно, че всъщност група „Октопод“, която е дърпала конците в държавата, не е съществувала. Прокуратурата не внесе обвинителен, с което съдът беше принуден да прекрати производството. На практика по този начин прокуратурата сама се отказа от обвиненията.

Въпреки, че още през февруари 2010 г. прокуратурата повдигна обвинения за участие във въоръжена престъпна банда, занимавала се 12 години с рекет, пране на пари. икономически престъпления (сред които и източването на „Кремиковци"), сводничество, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, с тартор Алексей Петров, днес става ясно, че такава група не е съществувала.

Междувременно част от набедените за членове на „Октопод“-а, вече са подали жалби в съда в Страсбург за обезщетения за нанесени неимуществени вреди и пропуснати ползи. Така например Пламен Стоянов-Дамбовеца иска компенсация от 85 млн. евро за вредите, които държавата е нанесла с ареста и обвиненията му и 4 години по-късно продължава да причинява на бизнеса му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!