Алена Щерк вероятно е убита от ревност по особено мъчителен начин

Рени Петрова 30 май 2022 в 15:22 7195 0

Говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова и Иво Илиев (дясно), зам. градски прокурор.

Снимка БТА/Цветомир Петров

Говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова и Иво Илиев (дясно), зам. градски прокурор.

Бизнесдамата Алена Щерк е жертва на умишлено убийство по особено жесток начин, смята прокуратурата.

Мотивите за убийството на 47-годишната жена все още се изясняват, но най-вероятният е ревност. Жертвата е имала връзка със задържания костариканец Виктор Спига, която са прекратили сравнително скоро. Няма подавани сигнали за домашно насилие, но е имало пререкания и изблици на ревност от неговата страна.

Това стана ясно на съвместен брифинг на Софийска градска прокуратура и Столична дирекция на вътрешните работи. Говорителят на СГП Десислава Петрова обясни, че Спига - от Коста Рика, е задържан в Италия по първата заповед - за отвличане. Вече е издадена нова - за умишлено убийство по особено мъчителен начин. 

По главата на изчезналата Алена Щерк са установени множество следи от удари и несъвместима с живота травма, обяви зам.-градският прокурор Иво Илиев.

Тялото на жената е превозено с личния й автомобил до местността, където е открито. В колата има следи от кръв и е била управлявана е от Спига, съобщи комисар Стойно Цветков към отдел "Разследване" на СДВР.

Алена Щерк изчезна на 27 май, като сигнал е подаден от децата й. Стана ясно, че жената е живяла с чужденец, който се издирваше. Занимавала се е и с латино и африкански танци.

Тялото на 47-годишната IT специалистка беше открито на 29 май близо до Радомир. 

Пред БНР преди това адвокатът на Спига - Любен Казанлиев, обясни, че костариканецът ще се върне в България на 5 или 6 юни и ще съдейства на разследването. Днес Казанлиев заяви пред bTV, че не знае дали клиентът му е задържан.

"Запознах се с него, когато той и Щерк трябваше да разделят бизнеса си. Двамата бяха прагматични. Нещата бяха в рамките на нормалното, с добро се разделиха", каза адвокатът. 

Три дни по-късно в Италия беше задържан костариканецът Виктор Спига. Мъжът е бил арестуван от органите на реда в град Асколи Пичено около 20 минути след полунощ местно време.

Води се дело за умишлено убийство. Първоначално е образувано производство за отвличане, тъй като тялото на 47-годишната жена не е било намерено. Издадена е европейската заповед за арест на заподозрения Виктор Спига.

Относно думите на адвокат Любен Казанлиев, че обвиняемият е имал билет за Италия от преди 10 дни, прокурор Илиев уточни, че Спига е напуснал страната с автомобил, който е наел, а Казанлиев не е упълномощен адвокат по делото.

Според властите адвокатът движи бизнес делата на костариканеца, а на Спига е назначен служебен защитник.

От събраните по делото доказателства е установено, че жената е била при свои близки на 26 май до към полунощ, а самото убийство е извършено в нощта на 26 срещу 27 май. Тогава и автомобилът се е движел в посока Перник-Радомир и обратно.

Сигнал е подаден вечерта на 27 май. Не е ясно къде е извършено убийството - дали в гаража, или в автомобила. Иззети са веществени доказателства, направени са редица експертизи, посочи комисар Цветков. От думите му стана ясно, че тялото не е намерено от полицията, а от хората, които са я търсели. "Но ние имахме информация къде може да е то", добави той. 

Около 6:15 ч. има няколко задействания на алармата, а колата е засечена между 1:30 и 4 ч. сутринта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови