Приемането на Биткойн се движи с бърза скорост

Стефан Йончев 14 април 2022 в 19:07 686 0

Транзакциите с Биткойн са надхвърлили 400 000 транзакции на ден, което показва значителна стойност по пътя към приемането и масовото използване на биткойн технологията. Когато разглеждаме приемането извън блокчейна и броя на приложенията, изградени върху Биткойн, виждаме естествена еволюция.

Страничните вериги могат да бъдат следващата стъпка в стимулирането на приемането на Биткойн, тъй като те позволяват мащабируемост и персонализация, като същевременно запазват много от свойствата за сигурност на Биткойн. Изградена върху блокчейна на Биткойн, Lightning Network разширява границите на възможностите за плащане с Биткойн с по-ниски разходи и по-високи скорости. Възползвайки се от характеристиките на Биткойн, свеждащи доверието до минимум, Майкрософт изгражда децентрализирана платформа за идентификация върху Биткойн-блокчейна.

И след всичко изброено до тук, дори не се счита средния ръст на Биткойн цената от 200% на година, от появата му през 2009 г..

Биткойн и институционалните инвеститори

Пазарите и индустрията на криптовалутите ще бъдат приети в по-голяма степен от масовите инвеститори и компании през тази година, пише анализаторът на JPMorgan Кенет

Уортингтън в бележка до клиентите си в петък.

JPMorgan вижда, че 2022 г. има потенциал да бъде "годината на блокчейн моста (осигуряващ по-голяма оперативна съвместимост на различните вериги) или годината на финансовата токенизация".

Що се отнася до биткойн, JPMorgan казва, че той е "особено добре проектиран като модерно средство за съхранение на стойност и силният дизайн е допринесъл за повишеното доверие в биткойн и неговата стойност". Според Уортингтън обаче биткойнът все още не успява да се пребори с други хранилища на стойност, включително златото, като се има предвид ограничената му история.

Освен това повишената волатилност на биткойна вероятно няма да го направи добра валута, тъй като това "може да подкопае криптовалутата като средство за размяна, като разчетна единица и като стандарт за отсрочени плащания - другите признати функции на парите". Притесненията относно волатилността обаче не са спрели биткойна да повишава стойността си, добави той.

По-рано тази седмица Goldman Sachs каза на клиентите си, че "хипотетично, ако делът на биткойн на пазара на "съхраняване на стойност" нарасне до 50% през следващите пет години (без ръст на общото търсене на съхраняване на стойност), цената му ще се повиши до малко над 100 000 долара, при сложна годишна възвръщаемост от 17-18%.

Приемането от държави, като законно платежно средство

На 7 септември 2021 год. Ел Салвадор официално прие биткойн като законно платежно средство, с което криптовалутата стана приемливо средство за размяна на стоки и услуги.

Макар че Ел Салвадор е най-малката държава в Централна Америка, приемането на Биткойн от нея направи впечатление на някои по-големи държави в региона.

Освен в Централна Америка, новината може да окаже влияние и върху САЩ, където някои поддръжници обмислят идеята Биткойн да стане законно платежно средство.

27% от жителите на САЩ искат биткойн да бъде законно платежно средство

Неотдавнашно проучване, проведено от YouGov, международна фирма за онлайн проучвания и анализ на данни, разкрива, че 27% от жителите на САЩ подкрепят превръщането на биткойн в законно платежно средство (заедно с щатския долар) в САЩ. От тези 27%, 11% твърдо подкрепят идеята, а останалите 16% я подкрепят "донякъде". Още през 2017 г. по-малко от 20% от американците са заявили, че планират да закупят Биткойн през следващите пет години - така че е налице увеличение със 7% в полза на Биткойн.

Резултатите разкриват, че 39% от анкетираните се противопоставят на идеята Биткойн да стане законно платежно средство. От тях 28% са заявили, че са категорично против, а 11% - че "донякъде" се противопоставят на идеята. Останалите 34% от анкетираните са заявили, че "не знаят".

Като цяло приемането на Биткойн в света на технологиите е процесът, при който нещо става по-широко използвано и добре познато. Приемането на блокчейн се увеличи през годините, след като през 2009 г. биткойн (BTC) стартира като актив, работещ с блокчейн технология. Технологията на разпределената счетоводна книга привлече вниманието на масовите компании за различни случаи на употреба, като например управление на веригата за доставки, докато много криптографски проекти продължават да използват тази технология.

Приемането на биткойн също нарасна, откакто активът се появи за първи път на бял свят, като субектите проявяват по-голям интерес към разпределянето на средства в BTC. Процентът на приемане на Биткойн се е увеличил с течение на времето. Приемането на криптовалути, като цяло, също се е увеличило, тъй като активи, различни от Биткойн, са придобили публичност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови