Злато срещу биткойн: през 2021 съперничеството нараства

OFFNews 13 октомври 2021 в 17:27 1920 0

Сходството на биткойн със златото може да обясни част от успеха му, както и значителното нарастване на стойността му през последните години. Някои пазарни наблюдатели виждат прилики между неотдавнашния бичи пазар на биткойн и златната треска от миналото.

Ентусиазмът по отношение на биткойн напомня на златната треска в западната част на САЩ от средата на XIX век.
Наричан "дигитално злато", биткойнът изглежда ще запази присъщата си стойност, тъй като неговите 21 милиона единици представляват строго ограничено количество.

Максимална доставка

В много отношения златото е аналогът на биткойн, който е от благороден метал. Подобно на биткойн, златото трябва да се копае чрез добив. Но докато златото се добива чрез физически добив, биткойните се "добиват" виртуално чрез дешифриране на специални компютърни криптограми. Друга прилика е, че както златото, така и биткойн са налични само в ограничени количества.

Смята се, че в света има приблизително 171 000 метрични тона злато, докато системата на биткойн ще може да генерира и поддържа максимум 21 000 000 биткойна. Като се имат предвид тези сходства и индивидуалната им пазарна активност през последните няколко години, е разбираемо защо мнозина смятат, че биткойн в крайна сметка може да замени златото по отношение на съхранение на стойност.

Ликвидност

И златото, и биткойн имат ликвидни пазари и популчрни места, където могат да бъдат обменени за фиатни валути.
Волатилност

Една от основните причини за безпокойство на инвеститорите, които търсят биткойн като сигурен актив е неговата волатилност. Доказателство за това е само историята на цените на биткойн през последните години. След като през декември 2020, биткойн поскъпна до 25 000 долара, в най-високата си точка, през април 2021г., той достигна цена от 64 000 долара за монета. Докато само година по-рано той се търгуваше на нива от около 4000 долара за брой.

Освен общата волатилност, биткойн исторически се е доказал като обект на пазарни капризи и новини. Особено след като бумът на криптовалутите изстреля редица цифрови валути на рекордно високи цени в края на 2017 г., новините от сферата на цифровите валути могат да накарат инвеститорите да вземат бързи решения, изпращайки цената на биткойн бързо нагоре или надолу. Тази волатилност не е присъща на златото поради причините, споменати по-горе, което го прави може би по-безопасен актив.

През последните години бяха лансирани редица алтернативни криптовалути, които имат за цел да осигурят по-голяма стабилност от биткойн. USDT tether например е една от тези така наречени "стабилни монети". Той е свързан с щатския долар по същия начин, както златото преди 70-те години на миналия век. Инвеститорите, които търсят по-малка волатилност от тази на биткойн, може да пожелаят всъщност да потърсят сигурно убежище стабилни монето като USDT, USDC и др.

Разлики между биткойн и злато

В очите на някои пазарни наблюдатели биткойн все още търси своето място в спектъра на разпределение на активите, но много от поддръжниците на цифровата валута обикновено я сравняват със златото - сравнение, което феновете на златото често не искат да признаят.

Привържениците на златото казват, че биткойн е твърде волатилен, за да се счита за легитимна сигурна инвестиция и че криптовалутите имат слаби аргументи да съхраняват стойност. Всъщност дългосрочните данни показват слаба корелация между биткойн и златото. Избухването на епидемията обаче наложи известно затягане на връзката между златото и биткойн в пространството.

Една от най-големите разлики между златото и биткойн е в динамиката на предлагането.

В допълнение към представянето, фундаменталните характеристики на Биткойн и златото диференцират притежаването на едното спрямо другото. Златото е физически актив, докато Биткойн е цифров такъв. Въпреки че и двете са дефицитни, златото все още няма таван на предлагането, докато в крайна сметка могат да бъдат добити само 21 млн. Биткойна.

Спад на щатския долар води до покачване на Биткойн

Слабостта на долара, която повечето анализатори очакват да продължи в средносрочен план, е един от ключовите фактори за успеха на биткойн. Същевременно златото изненадващо пое също надолу, въпреки, че винаги е било разпознавано сред инвеститорите като хедж срещу инфлация. Днес изглежда това вече не е съвсем така.

източник: charts.woobull.com

В тази графика ончейн анализатора Уили Уу проследява представянето на златото спрямо биткойн от инвестиция от 1 долар на 6 октомври 2009 г., когато биткойн за първи път имаше пазарна цена.

COVID-19 донесе голям тласък към цифровите валутати и сценарият за възстановяване с печатане на трилиони нови долари всеки месец, може да доведе до рязък ръст на Биткойн. Пандемнията предизвика повече печатане на пари за период от време, отколкото когато и да било през последните 200 години.

Биткойн или злато е по-добра инвестиция?

Въпреки тези факти обаче има редица причини, поради които подмяната на основния инвестиционен актив срещу инфлация е малко вероятна. Първата причина, поради която биткойн все още не е заменил златото е, че със себе си той все още носи значителен финансов риск.

Въпреки неотдавнашните върхове в пазарната си стойност биткойн продължава да изпитва значителни колебания в цената, които често водят до сътресения сред инвеститорите. Освен това бъдещето и жизнеспособността на биткойн все още не са определени, което кара много инвеститори да бъдат предпазливи по отношение на сигурността на техните виртуални спестявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови