Западни представители пред CNN: Най-трудният момент от войната. Значителен украински пробив е малко вероятен

OFFNews 08 август 2023 в 18:49 8970 4

Снимка Генерален щаб на ВСУ

Седмици след дългоочакваната контраофанзива на Украйна, западни представители представят все по-отрезвяващи оценки за способността на украинските сили да си върнат значителна територия, твърди в материал от вторник CNN с позоваване на четирима висши американски и западни служители, запознати с най-новите разузнавателни данни.

„Предстои да се види през следващите няколко седмици дали има шанс да постигнат някакъв напредък. Но смятам, че е изключително, много малко вероятно наистина да постигнат напредък, който би променил баланса на този конфликт“, казва високопоставен западен дипломат пред CNN.

„Нашите брифинги са отрезвяващи. Даваме си сметка за предизвикателствата, пред които са изправени“, каза конгресменът Майк Куигли, демократ от Илинойс, който наскоро се завърна от срещи в Европа с американски командири, обучаващи украинските бронирани сили. „Това е най-трудният момент от войната.

Основното предизвикателство за украинските сили е продължаващото затруднение при пробиването на многослойните отбранителни линии на Русия в източните и южните части на страната , които са белязани от десетки хиляди мини и обширни мрежи от окопи. Украинските сили претърпяха огромни загуби там, което накара украинските командири да задържат някои части, за да се прегрупират и да намалят жертвите.

„Руснаците имат редица отбранителни линии и те (украинските сили) всъщност не са преминали през първата линия“, каза високопоставен западен дипломат. „Дори да продължат да се бият през следващите няколко седмици, щом не са успели да направят повече пробиви през последните седем, осем седмици, каква е вероятността внезапно, с по-изчерпани сили, да ги направят? Защото условията са толкова трудни."

Високопоставен американски служител казва, че САЩ признават трудностите, пред които са изправени украинските сили, въпреки че запазват надежда за възобновяване на напредъка.

„Всички осъзнаваме, че нещата вървят по-трудно и по-бавно, отколкото някой би искал – включително украинците – но все още вярваме, че има време и място, за да могат да постигнат напредък“, казва този служител.

Множество служители казват, че наближаването на есента, когато се очаква времето и бойните условия да се влошат, дава на украинските сили ограничен прозорец да напреднат.

В допълнение, западни служители добавят, че бавният напредък е разкрил трудността при трансформирането на украинските сили в комбинирани механизирани бойни единици, понякога с по-малко от осем седмици обучение върху доставени от Запада танкове и други нови оръжейни системи. Липсата на напредък на място е една от причините украинските сили да нанасят по-чести удари на руска територия, „за да се опитат да покажат руската уязвимост“, казва висш американски военен служител.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний е заявил на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ ген. Марк Мили, че украинските сили стъпка по стъпка създават условия за напредък. Залужний добавя, че е казал на Мили, че отбраната на Украйна е непоколебима.

„Нашите войници дават всичко от себе си. Противникът води активни щурмови действия в редица направления, но не успява“, казал Залужний пред Мили, според съобщение на украинското правителство.

Говорейки за ситуацията на юг, където украинските сили изпитват затруднения да овладеят позиции, Залужний казва: „Тежките боеве продължават, украинските войски стъпка по стъпка продължават да създават условия за настъпление. Инициативата е на наша страна.”

Тези последни оценки представляват значителна промяна от оптимизма в началото на контранастъплението. Източниците на CNN признават, че тези очаквания са били „нереалистични“ и сега допринасят за натиска върху Украйна от страна на някои на Запад да започне мирни преговори, включително разглеждане на възможността за териториални отстъпки.

„Путин това чака. Той може да пожертва тела и да спечели време“, каза Куигли.

Някои официални лица се опасяват, че разширяващата се пропаст между очакванията и резултатите ще предизвика „игра на обвинения“ сред украинските официални лица и техните западни поддръжници, което може да създаде разделения в алианса, който остава до голяма степен непокътнат почти две години след началото на войната.

„Проблемът, разбира се, тук е перспективата за игра на обвинения, при която украинците могат да стоварят вината върху нас“, казва високопоставен западен дипломат.

Миналия месец на форума за сигурност в Аспен украинският президент Володимир Зеленски посочи бавното пристигане на по-модерни оръжейни системи от Запада като причина за бавния напредък на украинските сили досега.

„Планирахме да започнем контраофанзивата през пролетта, но не го направихме“, каза Зеленски. „Защото, честно казано, нямаме достатъчно боеприпаси и въоръжение, нямаме достатъчно добре обучени бригади. Имам предвид правилно обучени с тези оръжия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

5

Д-р Мазникуров

13.08 2023 в 18:43

Гьорче, обикновено ме кефи това дето пишеш, но в случая бая безсмислици си насипал братле, сори! Я да видим нещата не са ли точно на обратно, а? Вярно че Байдън е куку, но все пак само той и британците нещо реално и пълноценно правят за Украйна, макар и още да трябва! Какво би казал ако Тръмп беше сега президент, а? Не само нищо нямаше да даде, ами по-скоро на Пусьо щеше да помага! С изводите за американците също се изсилваш и грешиш! Имат много олигофрени, да, но ако гледаме пропорционално у нас и другаде из Европа процентът на страхливите трътки е много по-голям! Германците били "стабилни"? И как точно? Отдавна не са, сега са просто едни жалки евро-педера*оиди и лизачи на кремълските гъZове! Миндилът Шолц само на думи подкрепя Украйна, дал е едва една трета от това което уж обещава, а знаем до какво всяко такова бавене!

710

1

Д-р Мазникуров

08.08 2023 в 19:14

"...перспективата за игра на обвинения, при която украинците могат да стоварят вината върху нас"! Че на кого другиго е вината бе нещастници страхливи! Ако бяхте действували решително и навреме - да затворите небето над Украйна, да неутрализирате авиацията на Пусьо и да му потопите целия Черноморски флот за нула време, до сега да сме забравили и за него, и за войната! Ама туй значело война с НАТО, ама щял ядрените оръжия да ни пусне, ужас, ауу, и край на кефа! Я па да видим дали ще пусне нещо, а? Колкото спря газта и прочие, ама вие се изпуснахте. Малкият Митя Медведев щеше да поркещи малко, да лъсне "Сармата" (оня, единствения, недовършения...) и да удари един самогон, и туй то, много бързо щяха да си подвият опашките! Сега вече много ясно че се окопаха и блокираха всичко, а и "месо" имат колкото щеш тези изроди. Жалко за саможертвата и огромните страдания на храбрите украинци, те са единствените достойни хора, продадохте ги мизерници! Честит ви "руский мир" тогава, дебили импотентни!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика