Варуфакис: Давам оставка, ако гърците кажат "Да" на Европа

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2015 в 12:18 5357 39

Янис Варуфакис

Снимка EPA

Янис Варуфакис

Янис Варуфакис обяви, че ще се оттегли от поста министър на финансите на Гърция, ако избирателите подкрепят предложенията на Еврогрупата за реформи в Гърция на референдума, планиран за неделя, 5 юли.

Варуфакис говори пред телевизия Bloomberg.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас вече призова гърците да гласуват с "Не" на референдума, на който хората ще бъдат питани дали страната да приеме предложенията за реформи на Европа.

Референдумът бе свикан след провала на преговорите между гръцкото правителство и финансовите министри от еврозоната. Впоследствие Гърция не плати и дълга си към Международния валутен фонд, който е в размер на 1.6 милиарда евро. Крайният срок за плащането беше 30 юни. На 1 юли агенция Moody's намали кредитния рейтинг на Гърция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2015 в 22:53

Бирник, словесната ти полюция по никакъв начин не прикрива мисловната ти ретардация. Ако те кефи да си кон, о.к., жалко за готиното животно. Сега, запомни ти, нещо от мен: ХУДАФАКИС, МАДАФАКИС . ....и всички останали леви недоразумения заслужават само fuck of с усмивка. Мда, ти също.

02.07 2015 в 18:31

Андрей Бабицки - журналист на финансираното от Америка радио „Свобода“ в Русия беше уволнен заради лека критика към политиката на ФАЩ в Украйна. Джон Пилджър - австралийски журналист, беше заплашен с разправа от анонимни интернет тролове, след като написа, че пред света се възправя перспективата за голяма война, защото е ясно, че ФАЩ са твърдо решени да изолират и провокират Русия.

„Тази истина е обърната с главата надолу от журналисти, включително и от онези, които рекламираха лъжите, довели до кървавата баня в Ирак през 2003 година. Времената, в което живеем, са толкова опасни и толкова изопачени в очите на публиката, че пропагандата не е вече „невидимо правителство“ - както я наричаше Едуард Бернис, - тя е самото правителство. Тя управлява директно и без страх от опровержение с цел да ни подчини: да подчини нашето възприятие за света, нашата способност да разграничаваме истина от лъжа.“

В България, която се нареди сред ястребите срещу Русия, а президентът едва се сдържа да обяви война на Путин, вече се правят и списъци на „рубладжиите“. И на Запад също вече има "рубладжии". "Рубладжията" Збигнев Бжежински посъветва Обама да не унижава Русия; "рубладжията" Хенри Кисинджър го упрекна, че демонизира Путин, "рубладжията" Валери Жискар Д`Eстен пък даде цяло интервю за списание „Международна политика“, в което обясни, че най-сетне трябва да се запитаме какво става?“.

Към ЕС предстои да заработи информационна комисия, нещо подобно на МИНИСТЕРСТВО НА ИСТИНАТА, или отдел „Пропаганда“ към ЦК на БКП, натоварен с функцията да отсява "ЛЪЖИ, ПРОВОКАЦИИ И МАНИПУЛАЦИИ", тоест фактите, които не изнасят на еврогейско-педероатлантическата шайка. А също и обратното - еврогейско-педероатлантичестото МИНИСТЕРСТВО НА ИСТИНАТА ще сътворява „ПРАВИЛНИТЕ“ факти, които ще представя и разпространява в държавите-членки на победилата ДЕМОНОКРАЦИЯ. Омерзен съм.

02.07 2015 в 18:00

соросоиди, скоро ще се срещнем с вас на стадиона. Всички пред мен на колене и собственоръчно ще ви избия.. един по един.

И ще забуча главите ви на оградата.

02.07 2015 в 17:00

"Ама верно, вземи научи най-накрая кога се употребява пълен член в българския език!"ПълниЯТ член е в ръцете ти. Не го изпускай!

02.07 2015 в 16:54

ДирникЪт продължава неистовото пействане - кога от парацала "Дума", кога от някое светило. Но и в единия, и в другия случай, става въпрос само за изсипване на един самосвал думи без какъвто и да било опит да бъдат коментирани. Което означава, че ДирникЪт няма особено завидни мисловни способности. Но пък е майстор на copy-paste, няма спор!

02.07 2015 в 16:47

Бирникъ, няма съмнение, че ти не можеш да оцениш икономическа аргументация - дали от Кругман, дали от друг, просто ти липсват акъл и знания за тая работа.

Някой по-долу вече те е хванал, че не можеш да видиш очевидна и елементарна лъжа в български вестник, какво остава за повече.

Извинявай, но ти си по-тъп от дори от сотозеро и граничиш с Балканския. Отдолу.

02.07 2015 в 16:40

Колектив тролове, обръщам ви внимание, че за глупавия човек, мнение, различно от неговото, просто не съществува.
Що се отнася до снимката, едва ли Кругман връчва награда на "най-успешния" български банкер, както правеха местните политици.
Дали икономиката е наука, е правилен въпрос. А че Кругман е на светлинни години напред в познанията си от тролския колектив, в това съм убеден. Както и доста от икономистите, управляващи световната икономика.

02.07 2015 в 16:27

"друг нобелов лауреат по икономика - Кругман"

За Кругман и неговото самопиарене имам само един коментар:

http://www.vassilev.bg/Files/Galery/47-Predstavqne-na-balgarskiq-variant-na-kniga-na-Pol-Krugman.jpg

ПП Никой икономист няма "нобелова награда". Нобеловата награда се дава за науки, а не за популярна литература. Това по икономика е награда в стил "нобеловите" точно от тия "банкери", дето не ги обичаш ;)

02.07 2015 в 16:16

След като вчера се опитах да ограмотя дебилите тук с мнението на нобеловия лауреат по икономика Стиглиц, днес ще продължа с мнението на друг нобелов лауреат по икономика - Кругман:
(Който не знае кои са Стиглиц и Кругман, по-добре да не чете. Просто няма смисъл. Умен няма да стане никога.)

"Пол Кругман: Гърция премина границата
Текстът е на нобеловият лауреат по икономика проф. Пол Кругман и е публикуван на страниците на "Ню Йорк таймс"

От известно време насам е очевидно, че създаването на единната европейска валута е грешка.

Напускането на валутния съюз обаче е много по-трудно и плашещо решение от това въобще да не се влиза в съюза и до сега дори и най-проблемните икономики на Континента многократно са се спасявали от това да преминат ръба. Правителствата са се съгласявали с исканията на кредиторите за строги икономии отново и отново, докато Европейската централна банка е успявала да ограничи паниката на пазара.

Но сега ситуацията в Гърция изглежда е достигнала точка, от която няма връщане назад. Банките са временно затворени, а правителството наложи капиталов контрол – лимит на тегленето на средства от страната. Изглежда много вероятно правителството да започне да изплаща пенсиите и заплатите, издавайки документ за дадената сума, като така на практика ще създаде паралелна валута. А следващата неделя страната ще проведе и референдум за това дали да приеме исканията на "Тройката" - институциите представляващи кредиторите, в замяна на още икономии.

Гърция трябва да гласува с "не" и гръцкото правителство трябва да е готово, ако се наложи, да напусне еврозоната.

За да разберете защо казвам това, вие трябва да осъзнаете, че повечето – не всичко, но повечето, от това, което чувате за гръцката безотговорност и разпуснатост, не е вярно. Да, гръцкото правителство харчеше повече от своите възможности в края на първото десетилетие на XXI в. Но от тогава то намали значително разходите и увеличи данъците. Заетостта в публичния сектор също е спаднала с 25%, а пенсиите (които наистина бяха твърде щедри) бяха съкратени драстично. Ако съберете всички тези мерки за икономии, те ще се окажат повече от достатъчни, за да елиминират първоначалния дефицит и да се превърнат в голям излишък.

Тогава защо това не стана? Защото гръцката икономика се срина, най-вече като резултат на тези мерки на съкращения, повличайки приходите надолу със себе си.

А този срив има много общо с еврото, което приклещи Гърция в една своеобразна икономическа усмирителна риза. Случаите на успешни програми за икономии, в които страните овладяват дефицитите си без да водят до депресия, обикновено включват голямо обезценяване на валути, което прави техния износ по-конкурентноспособен. Това например стана в Канада през 90-те и в значителна степен в Исландия в по-близко време. Но за Гърция, без своя собствена валута, не съществуваше тази опция.

Съставих ли току що сценария за "Грексит" - излизане на Гърция от еврозоната? Не е задължително. Проблемът с Грексит винаги се е съдържал в риска от финансов хаос, в банковата система, разрушена от панически тегления на средства и в бизнеса, кретащ едновременно заради банкови проблеми и заради несигурност по отношение на законовия статус на дълговете. По тази причина няколко поредни гръцки правителства се присъединяваха към исканията за строги икономии и по тази причина дори СИРИЗА – управляващата лява коалиция, беше готова да приеме мерките, които вече бяха наложени. Всичко, което тя искаше на практика, е спиране на по-нататъшните ограничения.

Но тройката не искаше и да чуе за това. Човек може лесно да се изгуби в детайлите, но основното в момента е, че Гърция беше възнаградена с оферта от типа "това или нищо", която по нищо не се различава от политиките през последните пет години.

Това е, и най-вероятно е трябвало да бъде, оферта, която премиерът Алексис Ципрас не може да приеме, тъй като това би унищожило политическата причина за съществуването му. Следователно целта би трябвало да бъде той да напусне поста си, което по всяка вероятност ще се случи, ако гръцките гласоподаватели се страхуват достатъчно от конфронтация с Тройката и гласуват с "да" на референдума.

Те обаче не трябва да го правят по три причини.

Първо, ние вече знаем, че все по-суровите икономии не водят до нищо – след пет години Гърция е в по-лоша форма от когато и да е било.

Второ, много и дори по-голямата част от хаоса покрай Грексит вече се е случила. След затварянето на банките и налагането на капиталови ограничения, няма какви повече щети да бъдат нанесени.

И накрая, присъединяването към ултиматума на Тройката ще представлява окончателното отказване от каквито и да е било претенции за гръцка независимост. Не вярвайте на твърденията, че представителите на тройката са просто технократи, които обясняват на необразования гръцки народ какво трябва да направи. Тези предполагаеми технократи на практика са фантазьори, които пренебрегват всичко, което знаем за макроикономиката и са бъркали през цялото време.

Тук не става въпрос за анализи, а за сила – силата на кредиторите да дръпнат шалтера на гръцката икономика, която ще издържи докато вариантът за излизане от еврото се смята за немислим.

Така че сега е време да сложим край на тази немислимост. В противен случай Гърция ще се изправи пред безкрайни икономии и депресия без ни най-малък намек за край."

02.07 2015 в 16:12

Референцията,

Ама верно, вземи научи най-накрая кога се употребява пълен член в българския език! Или го направи преди да хейтиш правописа на другите. И то дори без да даваш конкретни примери за грешки. Ето, аз веднага ти давам два примера за твои грешки само в тая тема:

1) "В потвърждение на позицията ми, ще повторя, че първия ми пост под темата започва така:" - би трябвало да е "първият ми пост". Защото става дума за подлог.

2) "Първия абзац е само констатация" - и тук ти е избягал пълният член.

Та такива ми ти работи.

Викаш, че 80,000 души подкрепят Ципурата. А останалите стотици милиони в Европа? М? Хайде сега бягай да учиш граматика! И логика.