Прогноза: Над 50% от гърците ще гласуват с "Не" на референдума

OFFNews 01 юли 2015 в 13:05 2482 4

По-голямата част от гърците ще гласуват с "Не" на референдума според предварителните данни, цитирани от Reuters. Все пак затварянето на банките в началото на седмицата е дало своето отражение върху нагласите и прогнозата за процента на хората, които ще отговорят с "Да" е че той ще надхвърли 40.

На 5 юли гърците ще трябва да отговорят с "Да" или "Не" на въпроса "Трябва ли да бъде прието предложението, което беше представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд при срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., включващо две части и представляващо цялостното им предложение?". Отговорът "Не" стои многозначително над "Да" в бюлетината.

Референдумът бе насрочен от премиера Алексис Ципрас след провала на преговорите с финансовите министри от страните в еврозоната. В полунощ на 30 юни изтече срокът за плащане на 1.6 милиарда евро от дълга на Гърция към Международния валутен фонд, без да постъпи плащане. Еврогрупата отказа отсрочка и нови отстъпки.

Сега най-вероятните последствия са излизане от еврозоната и фалит.

Изследването, проведено между 28 и 30 юни и публикувано в гръцки вестник, показва, че 54% от тези, които ще отидат до урните, ще отговорят с "Не", а 33% - с "Да".

Разбивка на данните за гласувалите преди и след решението от неделя банките да бъдат затворени за едноседмична ваканция показват изравняване на процентите.

От участвалите в допитването преди съобщението за банковата ваканция 57% казват, че ще гласуват с "Не" срещу 30%, които са предпочели "Да" за отговор. От анкетираните след публичното оповестяване на решението за затваряне на банките в Гърция 46% отговарят с "Не" и 37% - с "Да".

Най-сериозната подкрепа на желания от правителството на "Сириза" отговор в допитването - "Не" - срещат техните привърженици (77%) и тези на "Златна зора" (80%). 57% от привържениците на Комунистическа партия на Гърция също дават отговор "Не".

65% от привържениците на "Нова демокрация" и на "Пасок" ще гласуват с "Да" на референдума, както и 68% от подкрепящите проевропейските центристи от "Потами". 

Според изследването, проведено от института ProRata, 86% от запитаните планират да гласуват, а 50% от тях подкрепят решението на министър-председателя Алексис Ципрас да насрочи референдум. 38% смятат, че това не е било необходимо.

62% от гласуващите с "Не" са безработни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови