Украйна ще преговаря с Русия, когато Путин изтегли войските от Крим

Марина Юнакова Последна промяна на 21 март 2014 в 17:12 2846 7

Александър Турчинов. Снимка: Архив

Украйна е готова да води мирен диалог с Москва, но руските войски първо трябва да напуснат територията на страната.

Това заяви временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов на пресконференция по повод посещението на Главния секретар на ООН Бан Ки-Мун в Киев.

Турчинов каза още, че Украйна никога няма да признае за легитимно присъединяването на Крим към Русия.

"Правителството разбира колко трудно е това за украинските военни части, но ние трябва да спечелим", допълни той.

Временният президент на Украйна добави, че украинските войски в Крим все още защитават военните бази и кораби.

От своя страна генералният секретар на ООН призова всички страни да се въздържат от каквито и да е било провокативни действия, които биха могли да изострят и без това напрегнатата и нестабилна ситуация.

"Не съм в позиция да изказвам предположения за бъдещите действия на Путин, но мога да заявя, че тази ситуация трябва да бъде разрешена по мирен начин чрез диалог. Неговото (на Путин) правителство и Украйна трябва да решат този въпрос по мирен начин, въпреки че вече е ескалирал до глобален проблем.", заяви Бан Ки-Мун.

По-рано Бан Ки-Мун каза на украинския президент, че е щастлив да научи за повторното въвеждане на руския като официален език в страната, но Турчинов изрази острото си несъгласие като настоя, че Украйна има само един официален език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2014 в 23:38

Балканоолу, баце.....ти пак ли..... Ама н'дей тъй, многу ша ти пруличи...... И да не тичаш, чу ли !

21.03 2014 в 21:23

@Преминаващ, говори на стена.
Е, червен платен трол, но то все тая.

Чакай скоро ще дойде другия умствено изостанал - Коректор, и последния дебил е Поля. Тогава става комедийно. Почват се едни четения на история, едни дискусии за това що е то морал.

Няма такива идиот, честно!

21.03 2014 в 20:35

"Професоре", очевидно не четеш достатъчно източници и още по-малко схващаш прочетеното (или не ти е удобно да гo разбираш).

21.03 2014 в 20:28

Значи преговори няма да има. Пък и май няма желание от руска страна за контакти по този въпрос. Нещо да не е объркано в заглавието?

21.03 2014 в 20:02

Е очевидно генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, е останал с друго впечатление, защото имаше политическа декларация, че руския език ще бъде официален в Украйна, наред с украинския.

Само че превратаджиите се отметнаха, затова Бан Ки-Мун деликатно е изразил позиция, казвайки на украинския президент, че е щастлив да научи за повторното въвеждане на руския като официален език в страната.

Айде научете се поне малко на дипломатически език.

21.03 2014 в 19:37

[01">
съвсем "професорски" изказ, само дето по-прилича на един друг Балкански, но Алековия герой има много прераждания.
И нещо по същество - дори руската марионетка Янукович не посмя да въведе руския като втори официален език (беше такъв само в няколко района).

21.03 2014 в 19:04

Значи превратаджиите излъгаха, че били върнали руския език като официален. Абе какво друго освен лъжи да очакваш от еврогейско-пиндустански марионетки, дошли незаконно на власт със сваляне на легитимното правителство и президент.